De tweede schattingen van de Belgische landbouweconomische rekeningen voor het jaar 2022 bevestigen grotendeels de eerste schattingen. De toegenomen kosten voor energie en landbouwgrondstoffen hebben een directe invloed op het geheel aan de productiemiddelen van de landbouwsector.
Het intermediair verbruik stijgt over het algemeen met 23,3% ten opzichte van 2021. De productiewaarde is met 19,5% gestegen. Voor het geheel aan productiewaarde van de landbouwsector, wordt het prijseffect van +23,5% geconfronteerd met een negatief volume-effect van -3,3%. De netto toegevoegde waarde stijgt echt met 11,9%. Die is hoger dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
Voor een vergrote weergave van de foto klik hier.
Wat betreft fruit, is voor appels de situatie op de Europese markt gespannen. De Belgische productie is gedaald, maar op Europees niveau is de productie stabiel gebleven. Er is een overschot van het aanbod ten gevolge van de stijging van de transportkosten en het conflict in Oekraïne, die de buitenlandse handel beïnvloeden. De prijzen worden naar beneden geduwd. De prijzen van peren die recent werden waargenomen voor de oogst van 2022 zijn bemoedigender. De daling van de afzetprijzen voor fruit wordt geraamd op 9,1%, waardoor de productiewaarde met 9,6% daalt ten opzichte van 2021.
Voor een vergrote weergave van de afbeelding klik hier.
Wat het intermediair verbruik betreft, had de belangrijkste prijsstijging betrekking op gas, dat zowel een brandstof voor de sector is als een bestanddeel van meststoffen, waarvan de prijzen dit jaar de hoogte in zijn geschoten.
Bron: Statbel