Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinke Robbers: “Na een gebeurtenis als een brand blijkt de kracht van je netwerk”

De Terp Pompoenen een jaar na de brand weer terug met nieuwbouw op oude locatie

Tholen - Precies een jaar geleden legde een verwoestende brand bij De Terp Pompoenen vier loodsen en een woning in de as. “Een bijzondere en heftige ervaring, waardoor het hele bedrijf in één keer werd platgelegd”, blikt Rinke Robbers terug. Toch bleven de ondernemers niet in het drama hangen. Eerder deze maand werd de nieuwe verwerkingsruimte en snijkeuken (vanaf september) op de oude locatie in gebruik genomen. “Het klinkt misschien raar, maar uiteindelijk heeft de brand ons alleen positiviteit gebracht.”

“Snel na de brand bleek de kracht van ons netwerk vanuit de hele biologische sector, maar ook van onze trouwe klanten en leveranciers. Die steun gaf ons een boost om alles weer op te starten. Twee dagen na de brand kregen we hier in de buurt al een locatie aangeboden om het was- en sorteerwerk op te pakken voor het nieuwe seizoen. Het zaaien stond op dat moment voor de deur. We hebben het areaal van de contractteelt iets naar beneden bijgesteld, omdat we niet exact wisten wat onze capaciteit werd, maar uiteindelijk is het prima verlopen. Wij hebben op deze locatie fantastisch kunnen draaien en in de tussentijd is hier de boel opgebouwd.”

De brand trof een viertal loodsen, waaronder de sorteerloods, twee bewaarschuren en een nieuwe snijkeuken die net in bedrijf was genomen. Omdat De Terp ten tijde van de brand nogal wat importpompoenen in de opslag had, stonden de lege bewaarkisten voor Hollandse pompoenen buiten strak gestald tegen de schuur, wat voor een immense inferno zorgde. “Gelukkig waren we goed verzekerd en bleek dat de verzekeraar de schade dekte. Hierdoor zagen we meteen kansen om alles opnieuw op te bouwen en door te starten”, vertelt Rinke.

Snijkeuken
De Terp koos bij de nieuwbouw voor een nieuwe indeling, waarbij de snijkeuken op de plaats van de sorteerruimte werd gepositioneerd. “We zien veel potentie in de conveniencemarkt en hebben nu een fantastische ruimte voor de snijkeuken, die vanaf eind september zal gaan draaien. De restwarmte van de koeling gebruiken we weer in de kantoren en kantine. Ook zijn we behoorlijk opgeschaald. Onze was- en sorteerlijn heeft nu een dubbele capaciteit, dus we zitten weer ruim in ons jasje en zijn gereed voor de komende 25 jaar.”

“We blijven volledig gefocust op pompoenen, maar zien vooral groei in de gemaksproducten, vandaar dat we hier fors in hebben geïnvesteerd. De markt voor verse pompoenen blijft redelijk stabiel. Wij blijven ons als De Terp hard maken voor de oranje (winter squash) pompoen, niet voor niets is onze bedrijfsnaam daarnaar genoemd. Dit zijn specifiek voor consumptie veredelde rassen en dat is wat ons betreft toch van een hele andere orde dan al die soorten, zoals de muskaatpompoen, die eigenlijk niet voor consumptie geschikt zijn. Helaas hebben die andere soorten de laatste jaren wel aan belang gewonnen en het is dan ook belangrijk dat we dit marktaandeel terugwinnen. Uiteindelijk is de markt alleen gebaat bij een smaakvol product.”

De hele pompoenenketen in huis
De Terp is in 1984 gestart als een biodynamische tuinderij met 1 hectare groenteteelt. Door de jaren heen is de tuinderij uitgegroeid tot een gemengd akkerbouwbedrijf met vleesvee. In 1998 is begonnen met de eerste leveringen bio-pompoenen aan de grootste Nederlandse supermarkt en werd de eerste pompoenenwasstraat in Europa een feit. In 2018 werd besloten om afscheid te nemen van de veehouderijtak, zodat alle aandacht uit kon naar de pompoenenbusiness. “We organiseren de hele keten rond de bio-pompoenen in huis van zaadje tot consumentenverpakking en versgesneden product. Naast de Nederlandse retail bedienen we ook de nodige Duitse supermarkten als hun lokale product op is, daarnaast leveren we nog importpompoenen vanuit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.”

Naast de zorg voor de pompoenen, staat ook de zorg voor duurzaamheid en de natuur al sinds de oprichting hoog in het vaandel bij De Terp. “We zijn al tien jaar van het gas af en rijden dan ook al tien jaar in elektrische auto’s en heftrucks. Ook zijn we twintig jaar geleden al een natuurbos gestart. Vier jaar geleden hebben we dit uitgebreid met een voedselbos van 4 hectare en vorig jaar hebben we hier een walnotenteelt van 2,5 hectare aan toegevoegd. Hier offeren we onze landbouwgrond voor op, maar geven we de natuur wat voor terug. We willen voorloper in de hele energietransitie blijven.”

Voor meer informatie:
Rinke Robbers
De Terp Pompoenen
Lutterveld 2A
4117GV  Erichem
+31 (0)6 22324470
[email protected] 
www.deterppompoenen.nl