Primeale United ontvangt een voucher van stichting Samen Tegen Voedselverspilling voor onderzoek naar manieren waarop reststromen van spruiten hoger kunnen worden verwaard, volgens de Ladder van Moerman. Voor dit onderzoek werken ze samen met SIGN. Dit bedrijf onderzoekt de waardes van de mineralen en vitamines in de stammen, gedroogde spruiten en stam- en spruitsappen. Met de nieuwe kennis uit deze onderzoeken kan Primeale United nieuwe innovatieve samenwerkingen aangaan met meerdere partijen voor het verwaarden van deze grote reststromen.
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) overhandigde de voucher aan Sjaak van der Waaij (Primeale United).
De reststromen van spruiten
Bij het telen van spruiten ontstaan twee reststromen: de stroom die op het land blijft liggen en de stroom die tijdens het sorteren uit het proces wordt gehaald. Tijdens het sorteerproces gaat een deel van de spruiten verloren. Hiervan is een groot deel nog geschikt voor menselijke consumptie, alleen niet van voldoende kwaliteit voor verkoop in de supermarkt. Bij de reststroom op het land ligt de focus op het verwaarden van de stammen.
“Er wordt nu slechts 1/3 van de spruitenplant als voedsel verwerkt. We moeten echt op een andere manier naar de plant gaan kijken om de wereld te kunnen blijven voeden en de bodem niet extra uit te putten. Hoe gaaf zou het zijn als we de gehele plant kunnen verwerken tot chips, rijst, sap of poeder?”, vertelt Sjaak van der Waaij, commercieel manager bij Primeale United. “Ons belangrijkste doel is het zo hoog mogelijk verwaarden van de reststromen op de Ladder van Moerman. We streven ernaar het grootste deel van de reststroom terug te brengen op de markt voor menselijke consumptie.”
Vierkantsverwaarding van de spruitenplant
In 2022 deed een student bij het bedrijf onderzoek naar de kansen en mogelijkheden voor vierkantsverwaarding van de spruitenplant. Sjaak: “Mede vanuit zijn bevindingen weten we nu dat de stam en bladeren van de plant interessant kunnen zijn voor de voedingsindustrie. Maar verder onderzoek op technisch vlak en markthaalbaarheid is nodig. Dankzij de samenwerking en met de voucher van Samen Tegen Voedselverspilling kunnen we nu dit traject doorzetten.”
Voor Primeale United is het verminderen van verspilling een belangrijk onderwerp. Maria Oliveira, duurzaamheidsmanager van Primeale United: “Partnerships met klanten, leveranciers en partners zoals stichting Samen Tegen Voedselverspilling staan voor ons centraal bij het bedenken van oplossingen voor het verlagen van voedselverspilling in onze ketens. Door elkaar te inspireren en kennis en expertise op alle fronten te bundelen, maken we stappen in onze ambitie om onze voedselverspilling te halveren in 2030.”
Vouchers tegen voedselverspilling
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij.
Voor meer informatie:
Primeale United
+31 (0) 880 – 644 000
yvanlier@primealeunited.com
www.primealeunited.com