Het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) vierde zijn vijfentwintigjarig bestaan. Uit de terugblik van voorzitter Patrick Thoen bleek dat het centrum al 26 jaar actief is, maar corona stond vorig jaar het vieren in de weg. Het VCBT is een samenwerkingsproject tussen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de KU Leuven. Het doet onderzoek met betrekking tot naoogsttechnologie en verleent hierover ook advies en bouwde hiertoe verder op eerder onderzoek dat al gebeurde aan de KULeuven, zo schrijft Boerenbond.
Een instelling die zich bezig houdt met op de praktijkgericht onderzoek is het aan zichzelf verplicht om een stand van zaken en een blik op de toekomst mee te geven. Koen Debackere, gedelegeerd bestuurder van KU Leuven Research&Development, gaf de genodigden enkele inzichten mee over circulariteit als motor van innovatie in land- en tuinbouw. Veel onderzoek gebeurt al in waardeketens, maar in het kader van circulair denken dienen die ketens gesloten te worden.
Hij noemde het vermogen om op te schalen een belangrijk aspect in de transfer van door wetenschappelijk onderzoek opgebouwde kennis naar de praktijk. In dat kader noemde hij Optiflux, dat op basis van VCBT-onderzoek telers assisteert en adviseert bij de bewaring van hun producten en het fruitveredelingsbedrijf Better3Fruit, een andere spin-off ontstaan vanuit dezelfde groep onderzoekers van de KULeuven.
Boeiend panelgesprek
In een panelgesprek met Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT, Patricia Declercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw en Visserij en Tom Dehaene, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant werd ingegaan op kansen en bedreigingen voor bewaartechnologie. Om te kunnen omgaan met onder meer klimaatverandering, de nood aan energie-efficiëntie en maatschappelijke uitdagingen die ook tot uiting komen in langetermijnbeleid zoals de Green Deal en Farm to Fork zullen we zeker ook nood hebben aan wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning, zoals door het VCBT.
Onze eigen sterkte blijven inzetten
Die uitdagingen kwamen ook naar voor in het door professor Bart Nicolaï, directeur van het VCBT, geschetste toekomstbeeld voor het bewaaronderzoek: kwaliteit, energie, klimaatverandering. Green Deal, het verminderen van voedselverliezen en digitalisatie waren er enkele van. Wat digitalisatie betreft werkte het ietwat bevreemdend dat prof. Nicolaïs heeft aan ChatGPT de mening gevraagd over de toekomst van bewaaronderzoek.
Het systeem bleek een consistente tekst af te leveren, waarin heel wat elementen van de uiteenzetting van Nicolaï naar voor kwamen. Maar het besluit van de prof was misschien wel het belangrijkste. We moeten onze eigen sterkte inzetten en het niet overlaten aan kunstmatige intelligentie. In België hebben we een unieke interactie tussen onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven en individuele telers en de administratie. Dat maakt ons sterk. Het is precies net dat wat ook dagelijks gebeurt binnen het VCBT.
Foto's en tekst: Boerenbond