Vanmorgen zijn de eerste stekelbessen van 2023 geveild bij BelOrta. Deze primeurbessen werden geteeld door Steve Vandercappellen uit Voort (Borgloon) en werden gekocht door Belgian Fresh Food uit Antwerpen. Ze zijn vanaf heden beschikbaar tot en met eind augustus.
Vanaf vandaag zijn er opnieuw lokaal geteelde stekelbessen beschikbaar bij BelOrta. Deze bes is de afgelopen jaren een beetje uit de spotlights verdrongen door populaire bessensoorten als de braambes, framboos en blauwe bes. "De inspanningen van BelOrta en haar telers zorgen echter dat de interesse van deze stekelbes terug aangezwengeld wordt. Dit onder meer door extra aandacht bij het oogsten en sorteren en door de ontwikkeling van nieuwe variëteiten", zo meldt de coöperatie.
"De stekelbes wordt gekenmerkt door een lichtgroene kleur, al bestaan er ook rode, gele en paarse variëteiten. De schil is een beetje donzig en heeft een lichtzure smaak. Naarmate ze rijper worden, krijgen ze een rode gloed en worden de bessen zoeter."
De eerste stekelbessen van het nieuwe seizoen zijn afkomstig uit beschermde teelt. De hoofdvariëteit bij BelOrta is Achilles, een variëteit met een zeer goede houdbaarheid en opvallende groene kleur. Stekelbessen van eigen bodem zijn beschikbaar tot eind augustus, met een productiepiek in de tweede helft van juni en begin juli. Het BelOrta-areaal aan stekelbessen daalt licht tot ca. 10 ha.
Voor meer informatie:BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be
www.belorta.be