Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De rol van de Turkse lira in de export

"Turkse lira was veel meer waard dan hij had moeten zijn"

De politieke verkiezingen hebben invloed gehad op de koers van de Turkse lira, zegt Berdan Ber van de Türkiye Exporters Assembly. Hij vindt dat de waarde van de Turkse lira niet juist is ingeschat: "Turkije is een land dat net uit de nationale politieke verkiezingen komt. Onze minister, die het geldbeheer overnam, verklaarde dat hij een orthodox en rationeel beleid zou voeren. Zoals het er nu voor staat, was de Turkse lira veel meer waard dan hij had moeten zijn."

Hoewel de lagere lira betekende dat exporteurs meer kregen voor hun productie, had het wel invloed op hun algehele concurrentievermogen, aldus Ber. "Met de volatiliteit van de Turkse lira in het achterhoofd hielden we onze internationale concurrentiepositie niet op peil. Op dit moment zit de euro in de lift en heeft de Turkse lira wat aan waarde ingeboet. We verwachten dat dit nog wel even zo zal blijven. We denken dat de Turkse lira nog meer waarde zal verliezen en dat de rentetarieven van de Centrale Bank zullen stijgen. Dit zal een positief effect hebben op de export van groenten en fruit. In het algemeen zal het tekort op de buitenlandse handel hierdoor afnemen."

Ber hoopt dat de Turkse lira terugkeert naar een gezonde positie ten opzichte van andere valuta, zodat er meer rationele programma's kunnen worden ingesteld: "Als gevolg daarvan exporteren we als Turkije het grootste deel van onze producten naar zowel Rusland als Europese landen. Omdat onze prijzen betaalbaarder zijn dan die van andere landen, staan we sterker tegenover de concurrentie. We denken dat Turkije een periode ingaat waarin we rationelere programma's kunnen maken in de zich ontwikkelende wereldeconomie," besluit hij.

Voor meer informatie:
Berdan Ber
Türkiye Exporters Assembly
[email protected]
https://tim.org.tr/en/

Publicatiedatum: