Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitzonderlijk Zuid-Afrikaans kiwiseizoen

Op bijna 1.700 meter boven zeeniveau heeft Nooyenskopje, een teeltbedrijf uit Magoebaskloof, in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, een uitzonderlijke kiwioogst gehad, in alle kleuren.

"In februari zijn we begonnen met kiwibessen. Het was onze eerste commerciële oogst van dit fruit. Halverwege maart volgden de gele en rode kiwi's en eind maart was het de beurt aan de Haywards", zegt Danie Meyer, een van Zuid-Afrika's grootste kiwitelers.

Proefpercelen voor alle commerciële kiwirassen ter wereld – groen, rood, geel en kiwibessen – zijn er al lang op het teeltbedrijf.

Gele kiwi's werden onder het merk Nooyenskopje geëxporteerd naar Spanje, Singapore en Hong Kong door Origin Fruit.

"Van kiwibessen en groene kiwi's hebben we een recordoogst gehad waarmee we de Shoprite Checkers groep over het hele land hebben bevoorraad", zegt hij, opmerkend dat de vraag zo sterk was dat ze niet aan de bestellingen konden voldoen. Maar de nieuwe aanplant van 6 hectare zal in de nabije toekomst voldoende aanbod voor de lokale vraag garanderen.

Hij merkt op dat de binnenlandse prijzen voor Hayward kiwi's fantastisch zijn geweest. "De prijzen voor groene kiwi's zijn stabiel gebleven en erg hoog geweest, bijna R10 (€ 0,50) per stuk fruit in de schappen. We zitten nu aan het einde onze volumes voor Shoprite Checkers en daarna leveren we nog 1 kg kartons voor op de gemeentelijke markten."


Danie Meyer in de vruchtbare kiwiboomgaarden van Nooyenskopje, Magoebaskloof

Tegen volgende maand zullen Zuid-Afrikaanse consumenten geïmporteerde kiwi's eten uit Nieuw-Zeeland, Griekenland en Italië, al is de overstromingsschade in de Italiaanse kiwiboomgaarden aanzienlijk, terwijl de oogst van Nieuw-Zeeland laat is.

"We zijn zo gezegend met de geweldige oogst die we dit seizoen hebben gehad", besluit Danie.



Voor meer informatie:
Danie Meyer
Nooyenskopje
[email protected]

Publicatiedatum: