Het is waarschijnlijk volkomen toevallig, maar onmiddellijk na de presidentsverkiezingen in Turkije, gewonnen door de zittende president Recep Tayyip Erdogan, stortte de Turkse munt opnieuw in. Volgens analisten van EastFruit zal het een enorme impact hebben op de AGF-handel in de hele regio: Centraal-Azië, de Kaukasus, Oost-Europa, het Midden-Oosten en zelfs de Europese Unie.
Sinds het einde van de verkiezingen is de waarde van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar al met 14% gedaald en de neerwaartse trend zet door. Precies twee jaar geleden was een dollar 8,67 Turkse lira waard was, vandaag ruil je een dollar voor 23,37 lira. Zo is de Turkse munt in twee jaar tijd 2,7 keer minder waard geworden.
Een depreciatie van de lokale munt stimuleert altijd de export en beperkt de importmogelijkheden ernstig. In de eerste 4 maanden van 2023 steeg de export van groenten en fruit uit Turkije al met 10%, toen de wisselkoers behoorlijk stabiel was. Na de depreciatie mogen we een nieuwe ronde van groei verwachten van de export van verse groenten en fruit, evenals gedroogd fruit en noten van Turkse oorsprong.
Turkije is de grootste exporteur van groenten en fruit in de regio. De inkomsten uit de AGF-export bedragen meer dan $ 6 miljard per jaar. In Europa exporteert alleen Nederland meer dan Turkije. Marokko en Egypte exporteren elk ongeveer de helft van wat Turkije naar het buitenland verzendt. De invloed van Turkije op de handel in groenten, fruit en noten in de regio is dan ook enorm.
In 2022 nam de export van Turkse groenten en fruit licht af, maar dit was voornamelijk te wijten aan de lagere opbrengst van hazelnoten, de belangrijkste exportcategorie, en aan de afname van de vraag naar Turkse groenten en fruit in Oekraïne en Rusland door de Russische invasie op het soevereine grondgebied van Oekraïne. Wat de meeste andere landen en producten betreft, liet Turkije nog steeds een stijging van de export zien.
Met de depreciatie van de lira kan de export van kastomaten en
-komkommers, kersen, abrikozen, perziken, nectarines, pruimen, gedroogd fruit en watermeloenen nu sterk toenemen. Tot nu toe heeft Turkije een exportverbod voor uien en aardappelen, maar als het verbod de komende dagen wordt opgeheven, zullen ook deze producten actief geëxporteerd worden.
Voor meer informatie: east-fruit.com