Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse appelen doen het goed in India

De voorjaarsvorst heeft geen invloed gehad op de Poolse appelteelt. Volgens Mohamed Marawan, eigenaar van appelexporteur Sarafruit, zullen de volumes vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, met uitzondering van Red Prince appelen.

"De weersomstandigheden zijn over het algemeen in orde geweest. De voorjaarsvorst heeft geen noemenswaardige negatieve impact gehad op de kwantiteit of kwaliteit. Als we naar de bomen kijken, zien de volumes er voor de Golden en Gala rassen hetzelfde uit als vorig jaar. Maar van Red Prince zullen de hoeveelheden overal in Polen lager zijn. Dat komt vooral doordat deze bomen vorig seizoen veel appelen hebben gegeven en dit jaar simpelweg minder gaan leveren."

Voor de boomgaarden van Sarafruit maakt het niet veel uit of de huidige droge periode nog aanhoudt. Er wordt hoe dan ook binnenkort regen verwacht. "De laatste tijd is het in Polen vrij droog geweest, maar we kunnen dat opvangen met ons irrigatiesysteem. En voor wie niet kan irrigeren, zal het probleem snel opgelost worden, want de komende dagen wordt er regen verwacht. Sarafruit zal naast de gebruikelijke rassen ook een aantal nieuwe telen, zoals Red Cap en Golden."

Marawan stelt dat het totale appelareaal in Polen iets afneemt, maar niet in een zorgwekkend tempo. Een deel van de telers plant nu nieuwe rassen en vervangt ook oudere rassen. "De appelteelt in Polen loopt iets terug, wat zou kunnen betekenen dat sommige telers oude rassen verwijderen en niet vervangen door nieuwe. Maar er worden ook volledig nieuwe boomgaarden aangelegd, dus de inkrimping van het areaal is niet fors."

Het voorbije seizoen konden er nauwelijks appelen geƫxporteerd worden naar Egypte. Op de vraag welke alternatieven er zijn voor Sarafruit, zegt Marawan dat India erg goed presteert. "Een van de markten die het uitzonderlijk goed heeft gedaan, is de Indiase markt. Dit is ook een reden waarom sommige Poolse appeltelers hun rassen vernieuwen, zodat ze beter op deze markt kunnen inspelen. Het betekent meer clubrassen, maar de tijd zal leren hoe belangrijk deze markt kan zijn voor Poolse appelen. Zelf zal ik nooit de Egyptische markt verlaten. We zijn te bekend in deze regio en we exporteren grote hoeveelheden naar Egypte. Ik denk dat deze markt snel zal herstellen, we hebben alleen wat meer tijd nodig. Ondertussen blijven we investeren, want we bouwen een nieuw pakstation met koelfaciliteiten in Bialystok, in het noordoosten van Polen."

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155 (Polen)
[email protected]
www.sarafruit.eu

Publicatiedatum: