Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in Weense komkommerteelt

"Kleiner areaal, maar grotere opbrengst per vierkante meter"

Begin maart konden, bijna net als andere jaren, de eerste komkommers en minikomkommers worden geoogst in de kas van het Weense teeltbedrijf Kasehs. "Hoewel we minder geplant hebben, konden we meer opbrengst per vierkante meter oogsten dankzij kleine aanpassingen in de teeltmethode, zoals het afdekken met folie. Hierdoor konden we niet alleen de vegetatie beter onder controle houden, maar ook het energieverbruik verlagen. Vergeleken met vorig jaar hebben we tot nu toe ongeveer acht procent meer komkommers kunnen oogsten", zegt Karl Kasehs Jr, eigenaar van het bedrijf.

Op dit moment is het moeilijk te zeggen of de oogst ook in de tweede helft van het seizoen overvloedig zal zijn, tot het einde van het seizoen medio november. "De opbrengst hangt van veel factoren af", zegt Kasehs, die niet alleen op het weer wijst, maar ook op het komkommervirus CABYV. "We kwamen er vorig jaar goed vanaf met verliezen van 10-15%. Maar er waren collega's die meer dan 80% oogstverlies leden." Daarom gaat Kasehs nu een proefplanting uitvoeren met CABYV-resistente rassen.


Komkommers in een duoverpakking

Wisselvallige situatie qua afzet
Ondertussen beschrijft Kasehs de afzet als wisselvallig. De telersprijzen van binnenlandse komkommers zijn redelijk gezien de sterk gestegen kosten voor bijvoorbeeld kunstmest en verpakkingsmateriaal, aldus de teler, wiens belangrijkste klanten Metro Austria, Steirerland Gemüse, Nah & Frisch - Kiennast en de online supermarkt Gurkerl.at zijn. Het grootste deel van de totale omzet wordt gevormd door de conventionele komkommers. "Minikomkommers hebben meer een aanvullend karakter en zijn goed voor ongeveer 5-6% van ons totale areaal. Desondanks hebben ze zich kunnen vestigen als een interessante zijtak."

In het geval van komkommers zijn alle gewenste kalibers momenteel in voldoende hoeveelheden beschikbaar, vervolgt Kasehs. "Voor bulkverkoop leveren we voornamelijk komkommers met een stukgewicht tussen 400 en 500 gram. Daarnaast zijn er kleinere producten met een gewicht van ongeveer 350 gram, die voornamelijk als dubbelverpakking met banderol worden verkocht.


Minikomkommers en aubergine in duoverpakking

Weense aubergine: een succesvolle niche
Ondertussen begon in week 17 het derde oogstjaar van de Weense aubergines, die normaal gesproken tot half oktober kunnen worden aangeboden. Ongeveer 90% van het 0,2 ha grote areaal is gewijd aan de donkere aubergines die veel op de markt te vinden zijn, aangevuld met witte en graffiti aubergines. Kasehs: "We zijn slechts één van de weinigen die aubergines in de regio Wenen telen en we zien het hele seizoen door een constante vraag. De oogst- of afzetperiode is veel korter in vergelijking met komkommers, maar aubergines vereisen minder zorg, waardoor het voor de producent een interessant gewas is om erbij te doen."


Komkommers voor bulkverkoop

Kansen en uitdagingen
Ondanks de vele uitdagingen kijkt het management van het in 1886 opgerichte familiebedrijf vol vertrouwen vooruit. "Groenteteelt in kassen wordt moeilijker door de klimaatverandering. Dit maakt de integratie van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, des te belangrijker. Dit onderwerp houdt ons bezig, maar ik ben nog steeds een beetje voorzichtig omdat de technologie voortdurend geoptimaliseerd wordt. Wat de afzet betreft, hebben we het voordeel dat we met komkommer een afzetbestendig product maken, dat ongeacht het seizoen goed verkoopt."

Voor meer informatie:
Karl Kasehs jun.
K. Kasehs Qualitätsgemüse GmbH
Hörtengasse 21
A-1110 Wenen, Oostenrijk
Tel: +43 664 916 58 12
[email protected]
https://www.kasehs-gurken.at/

Publicatiedatum: