Tholen - Op de plek waar over een paar jaar duizenden huizen staan met in het midden een stadspark, organiseerde Oxin Growers gisteren de eerste Oxin Growers Experience. Vanuit de hele keten kwamen, op uitnodiging, zo’n tweehonderd bezoekers een kijkje nemen bij standjes van technische toeleveranciers en veredelingsbedrijven. Minstens even belangrijk was de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten.
Jan Oosterom hield als voorzitter van Oxin Growers een kort praatje. Belangrijker waren deze middag echter de onderlinge gesprekjes tussen telers, handel en andere ketenspelers. Daar was volop gelegenheid voor. Bekijk hier het fotoverslag.
De locatie voor de eerste editie van de Oxin Growers Experience was Café Clementine, om de hoek bij de grote handelsbedrijven in Barendrecht. Centraal stond het thema duurzaamheid. Onderwerpen zoals energie, gewasbescherming, de onvermijdelijke resistenties tegen ToBRFV in tomaat en het tegengaan van verspilling kwamen voorbij. Al eens nagedacht over het zelf produceren van biogas uit bananenschillen?
Ook was er op de dinsdagmiddag gelegenheid een kijkje te nemen bij de Robin Food Hub. Daar zijn startups sinds dit voorjaar bezig nieuwe producten van reststromen te maken. Recent leverde dat ook de presentatie van een nieuw biertje op, gemaakt van afgekeurde mandarijnen.
Het evenement vervangt voor de coöperatie de productmiddagen die voorheen voor diverse gewasgroepen georganiseerd werden. Ook nieuw bij Oxin Growers is Young Oxin. Dit initiatief, voor ondernemers jonger dan 35 jaar, start aanstaande vrijdag.