Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nijs van Zuilen van Berrybrothers

"Door mooie weer zijn Nederlandse blauwe bessen sneller rijp dan verwacht"

Tholen - Afgelopen maandag heeft het team van Berrybrothers in het Limburgse Roggel zich gewaagd aan de pluk van de eerste blauwe bessen van het nieuwe seizoen. "We zijn wat verrast over het oogsttijdstip", zegt Nijs van Zuilen. "Met de natte en donkere maanden maart en april hadden we verwacht dat we dit jaar wat later van start zouden gaan, maar het mooie weer van de voorbije weken heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Met 25-26 graden is het weer nu echt perfect voor de blauwe bessenteelt."

Berrybrothers heeft een heel goede opbrengst hangen en dat heeft volgens Nijs veel te maken met het feit dat nachtvorst dit jaar geen roet in het eten heeft gegooid. "Ook een regenbui af en toe is niet meer nadelig voor de teelt, alleen kunnen we dan even niet plukken. Dan moet je een alternatief verzinnen voor je mensen, maar met onze frambozen- en bramenteelt kunnen we ze altijd wel ergens anders inzetten."

Nagenoeg alle blauwe bessen die Berrybrothers op de markt brengt, bereiken de Nederlandse consument. "De markt is vragende op dit moment. Naast Nederland en Duitsland zien we nog wat Portugese bessen op de markt en ook Servië komt sterk opzetten. Daarna zullen ook Polen en Noord-Italië snel volgen. Die laatste regio heeft ook een prima product, alleen wat duur. Wij zijn begonnen met het Duke ras en we gaan nog door tot eind september. Onze focus ligt op juli en augustus, het echte Hollandseizoen dus. Later in het seizoen is er steevast wat meer concurrentie, wanneer de bessen weer uit Peru beginnen te komen."

De blauwe bessen van het bedrijf uit Limburg worden allemaal handmatig geplukt. "Prijstechnisch kunnen we niet concurreren met machinale pluk, maar we zijn ervan overtuigd dat ons product toch iets kwaliteitsvoller op de markt komt. Ze zijn ook langer houdbaar en zien er iets mooier uit. We mikken op het betere segment en er is zeker een consumentengroep die bereid is daar ietsje meer voor te betalen, zowel in speciaalzaken als in bepaalde supermarkten."

Zoals voor vele andere bedrijven, ook uit andere sectoren, stijgen voor Berrybrothers de loonkosten en wordt het lastig om goed personeel te vinden. "In ons specifieke geval is uitdaging nummer 1 zelfs kunnen voorzien in huisvesting voor de oogstmedewerkers. Wij hebben jaarrond 80 mensen vast in dienst, maar in de piek hebben we voor 350 personen werk. Die moet je wel allemaal begeleiden en ook ergens te slapen leggen. Gezien de uitdagingen is de verleiding dus groot om machinaal te oogsten, en daar gaat het in de toekomst ook wel naar toe, maar vooralsnog moet de technologie mijns inziens nog verder gefinetuned worden om de plukkwaliteit te benaderen van handmatige oogst", besluit Nijs.

Voor meer informatie:
Nijs van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel: +31 (0)6 46 70 84 53
n.vanzuilen@berrybrothers.nl
www.berrybrothers.nl