Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thomas Bos, Thomasol Gestión (Spanje):

“Spaanse meloencontracttelers zitten met de handen in het haar”

Tholen - “Het is altijd extreem bij wijze van spreken, maar ik zit hier nu al 20 jaar en ik heb het nog nooit zo extreem gezien”, steekt Thomas Bos van Thomasol Gestión vanuit Alicante van wal. “Er zijn zo weinig meloenen beschikbaar, en wat er is, heeft niet de juiste maat of is beschadigd. De retail kan er niets mee aanvangen. Het product is te klein.”

Spanje heeft dit jaar te kampen gehad met extreme droogte, maar de lage beschikbaarheid aan meloenen is volgens Thomas paradoxaal genoeg toe te schrijven aan de woeste regens met hagel in april en mei. “Van december tot april is er geen druppel regen gevallen, maar net toen onze meloenen hier in het oostelijke deel van Spanje in bloei stonden, heeft aanhoudende regen gedurende 12 dagen de vruchtzetting verpest. Anderzijds geeft die neerslagperiode enorme rust voor de winter, vooral voor het vollegrondsgroenteseizoen. Telers kunnen weer beginnen te plannen, want als je in september en oktober moet planten zonder toegang te hebben tot voldoende water voor irrigatie, dan laat je je land braak liggen natuurlijk.”

De lage meloenenbeschikbaarheid doet zich volgens Thomas over de hele lijn voor, van Cantaloupe, Galia en Piel de Sapo tot watermeloen. “Voor die laatste soort is de situatie misschien nog het meest extreem, vooral in de streek rond Lorca. Een heleboel meloenen kunnen nu niet meer als klasse I weg, maar ook van klasse II, dat doorgaans op de binnenlandse markt blijft, is er gewoon te weinig. Zelfs de snijderijen zullen product tekort komen. Verder heeft Marokko wel watermeloenen, maar dat zijn meestal langwerpige met pit en die zijn dus niet geschikt voor de Europese retail”, weet Thomas.

Telers die contracten afsluiten, planten meestal nog wat extra hoeveelheden als buffer of voor verkoop op de vrije markt. “Maar als je dan opeens 50% minder product beschikbaarheid hebt, en wat er van het veld afkomt niet de beoogde kwaliteit haalt, dan zit je natuurlijk met de handen in het haar. En nu kan er nergens anders bijgekocht worden om aan de leverplicht te voldoen, want er is gewoon niks”, legt Thomas uit, die toch verwacht dat de oogst over twee weken weer zal losbreken. “Maar de geleden schade kunnen we niet meer herstellen, want dan zijn we al half juli.”

Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestión SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello (Alicante) - Spanje
Tel: +34 965 060 305
[email protected]
www.thomasol.eu