Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
prognose peren

Op een na laagste perenoogst in 10 jaar in het verschiet in Europa

Volgens de eerste schattingen die deze week zijn vrijgegeven op Interpera, het internationale perencongres dat in het Spaanse Lleida werd gehouden, zal de aanstaande Europese perenoogst een van de kleinste in de afgelopen 10 jaar zijn, met een voorspelde opbrengst van ongeveer 1.900.000 ton.

Op basis van bloei en vruchtzetting stijgt de Spaanse productie tot 190.600 ton peren (+53%), die van Portugal tot 130.000 ton (+7%) en van België tot 366.000 ton (+6%). De opbrengst van Frankrijk zal naar verwachting dalen tot 109.000 ton (-26%). Nederland en Italië hebben hun exacte oogstprognoses nog niet berekend, maar ook zij voorzien een neerwaartse trend.

Oogstprognoses per land:

Italië: slechte vruchtzetting, aanzienlijke bloesemuitval en onvoorspelbare gevolgen van de overstromingen in Romagna, die zelfs het voortbestaan van sommige boomgaarden in gevaar kunnen brengen;
Nederland: de oogst zal naar verwachting gelijk of iets kleiner zijn dan in 2022-23 vanwege weinig neerslag op sleutelmomenten;
Frankrijk: er wordt een groot verschil in opbrengst tussen de diverse Franse teeltgebieden verwacht. Het productiepotentieel is aanzienlijk verminderd, met veel minder in het zuidoosten van het land, maar gaandeweg betere gemiddelde opbrengsten naarmate men naar het noorden opschuift. Er zal dus een behoorlijk verschil zijn tussen de zomerrassen (Guyot) en de herfstrassen;
Portugal: telers zijn optimistisch over vruchtzetting vanwege goede weersomstandigheden en verwachten grotere maten;
België: er wordt een toename van de oogst verwacht dankzij een goede bloei en een goede vruchtzetting. De maatvoering is goed;
Spanje: de opbrengst zal toenemen, waardoor het land zijn productiepotentieel kan herwinnen na een slecht seizoen vorig jaar. Er blijven echter twijfels bestaan over de mogelijke gevolgen van de droogte. Over het algemeen worden er goede maten verwacht, maar in de door de droogte getroffen gebieden is de uiteindelijke maatvoering van het fruit nog onzeker.

De ramingen voor de handel het komende seizoen zijn dan ook redelijk optimistisch, met één uitzondering: Italië. Ondanks een productiedaling als gevolg van de recente klimaatramp, kondigde de aanwezige Italiaanse vertegenwoordiger aan dat het land het meeste uit zijn uiteindelijke productie zou halen, wat die ook moge zijn.

Consumptie
Een veelgehoorde uitspraak van het sprekerspanel was dat het essentieel is om de consumptie te verhogen, om aan de consument te communiceren dat fruit niet duur is. Europese huishoudens reageren positief in termen van consumptie en uitgaven wanneer ze een goed product aangeboden krijgen.

Klimaatverandering
De laatste presentaties op de Interpera gingen over klimaatverandering en gewasadaptatie. Professor Antonio Ruiz de Elvira van de Spaanse Universiteit van Alcalá de Henares benadrukte dat "we de kans hebben gemist om klimaatverandering tegen te gaan, maar nu nog altijd de kans hebben om ons aan te passen" door strategieën te implementeren zoals druppelirrigatie, het planten van droogtebestendige rassen, het installeren van capillaire afvoersystemen en, tot slot, het planten van bomen tout court.

Vervolgens belichtte de conferentie onderzoeken die in verschillende landen zijn uitgevoerd, zoals innovaties op het gebied van irrigatie en beschaduwing van boomgaarden, en analyses van de CO2-voetafdruk bij de perenteelt en -verwerking.

Tot slot stelde de laatste spreker genetische verbetering voor als optie om klimaatverandering tegen te gaan, met rassen die lekker en productief zijn en geschikt zijn voor een breed scala aan teelttoepassingen.

Volgende editie
Interpera werd in 2008 opgericht in het Spaanse Lleida en is dankzij Afrucat, de Catalaanse vereniging van fruitbedrijven, en AREFLH (Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles) een reizend evenement geworden dat langs de belangrijkste perenteeltgebieden ter wereld reist.

Dit jaar namen meer dan 140 internationale deelnemers deel aan het tweedaagse evenement vol ontmoetingen, technische informatie en culturele ontdekkingen. In 2024 blijft Interpera in Zuid-Europa, waar het georganiseerd zal worden door Portugal.

Voor meer informatie:
Laetitia Forget
AREFLH
Tel: +33 (0) 6 68 71 76 56 (Frankrijk)
www.areflh.org

Publicatiedatum: