Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse fruittelers meten met twee maten

Oekraïners plukken Poolse appelen die Polen aan Rusland verkoopt

Poolse fruittelers eisen aan de ene kant een verbod op de import van frambozen uit Oekraïne en tegelijkertijd willen ze niet dat Oekraïne de import van ander Pools fruit of voedselproducten verbiedt.

Bij de ondertekening van de associatieovereenkomst met de EU stemde Oekraïne in met discriminerende handelsregels van de EU, toen de Europese markt werd beschermd tegen Oekraïense producten door middel van quota en invoerrechten en als reactie daarop gaf Oekraïne Poolse producten bijna onbeperkte toegang tot zijn markt.

Terwijl Oekraïense telers hun oogst binnenhalen en daarbij 24 uur per dag beschietingen te verduren krijgen, waarbij ze soms hun dierbaren verliezen, tellen Poolse telers vrolijk hun winsten door appelen te verkopen aan degenen die raketten en granaten afvuren op Oekraïners; dat wil zeggen Russische consumenten. Bovendien worden deze appelen in Poolse boomgaarden voornamelijk door Oekraïners geoogst! Om de een of andere reden organiseren de Poolse telers geen pickets en protesten tegen deze hypocriete manier van zakendoen en blokkeren ze ook niet de poorten van verpakkingscentra waar appelen worden klaargemaakt voor verzending naar Rusland via Wit-Rusland.

Het gaat trouwens niet alleen om de appelen. Stel je voor dat zo'n klein land als Wit-Rusland de op één na grootste markt is voor Pools fruit! Het kleine Wit-Rusland, met een bevolking van 9 mln mensen, kocht in de eerste vier maanden van 2023 meer fruit van Polen dan Nederland, Frankrijk, België of het Verenigd Koninkrijk. Naast appelen, verkoopt Polen ook actief peren, aardbeien, diepgevroren fruit en bessen aan Rusland en helpt het Spaanse leveranciers met de wederuitvoer van hun citrus, want sinaasappelen en mandarijnen staan ook op de lijst van de Poolse topexport in de richting van Rusland, merkt EastFruit op.

Bovendien bracht alleen al de appelexport naar Wit-Rusland in de eerste 4 maanden van 2023 de Poolse telers € 15 mln aan inkomsten, wat 2,3 keer meer is dan in dezelfde periode van 2022. Geloof je dat al deze appelen werden verkocht aan het kleine Wit-Rusland, vanwaar trouwens ook raketten naar de Oekraïense steden vliegen?

Laten we het nog interessanter maken: voor appeltelers in Polen blijft Rusland de belangrijkste afzetmarkt. In de eerste vier maanden van 2023 werden er meer Poolse appelen naar Rusland verzonden dan naar Egypte of enig ander land ter wereld! Elke maand verscheept Polen ongeveer 10.000 ton appelen naar de Russische markt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: