Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Andreas Finck over de afzet van Noord-Duitse blauwe bessen

"Binnen een week zijn de prijzen met bijna €4 gedaald"

Hoewel het Duitse vollegrondseizoen officieel pas op 4 juli van start is gegaan, worden er op het tuinbouwbedrijf Finck in het zuidwesten van de Lüneburger Heide al een week lang blauwe bessen geoogst. "We konden op tijd beginnen met de eerste oogst van onze vroege rassen, hoewel we een vertraagde start van de oogst hadden verwacht gezien de moeilijke bestuiving. We moesten zelfs hommels inkopen, wat ons weer een fortuin kostte," zegt eigenaar Andreas Finck.

De algemene vooruitzichten zijn echter bevredigend tot goed, voegt Finck eraan toe. "Als het weer meezit, verwachten we een goede opbrengst. Vergeleken met vorig jaar hebben we bijna twee keer zoveel aan struiken hangen, omdat we onze planten na de oogst van vorig jaar hebben gesnoeid. Natuurlijk moeten de hoeveelheden dienovereenkomstig geplukt worden, wat steeds moeilijker wordt gezien het tekort aan arbeiders. De kwestie van de hoge lonen voor plukkers, d.w.z. de verhoging van het minimumloon, is ook een grote uitdaging voor ons."

De blauwe bessen van de familie Finck worden uitsluitend in houten en kartonnen verpakkingen geleverd. De gebruikelijke verpakkingen zijn 250 en 500 gram en 1 en 2 kg.

In dit verband wijst de blauwe bessenteler ook op de extreme prijsschommelingen in de groothandel. "De eerste blauwe bessen van het seizoen van dit jaar werden op de groothandelsmarkt in Hamburg nog aangeboden tegen 11 euro/kg, maar ondertussen zijn ze al gedaald naar 7,00 tot 7,20 euro/kg. Dit komt overeen met een prijsdaling van bijna 4 euro/kg binnen één week, wat voornamelijk te wijten is aan de volumestijging van binnenlandse vollegrondbessen. Gelukkig worden er nog geen producten uit Polen of Roemenië aangeboden op de groothandelsmarkt. Maar vanaf half juli zullen er zeker verdere prijsverlagingen zijn. We kunnen dus alleen maar hopen dat het seizoen daar niet te lang duurt, zodat we nog steeds goede prijzen kunnen krijgen voor onze late rassen."

De blauwe bessen van de familie Finck kunnen meestal tot eind augustus worden aangeboden. "Er zijn echter ook jaren geweest waarin we tot diep in september verkoopbare producten konden oogsten. De laatste jaren zorgt de Suzuki-fruitvlieg echter steeds vaker voor problemen," zegt Finck, die momenteel blauwe bessen in de vollegrond teelt op ongeveer 20 hectare. "Als we het seizoen dit jaar met een goed resultaat kunnen afsluiten, willen we ons areaal uitbreiden tot 28 hectare. Maar we hebben nog drie andere bedrijven, dus de blauwe bessenteelt is vooral een seizoensgebonden nevenactiviteit voor mij."

Blauwe bessen groeien en bloeien al sinds de jaren 1980 op het tuinbouwbedrijf Finck. Ongeveer 80 tot 85% van de opbrengst wordt via de groothandel in Hamburg op de markt gebracht. De rest vindt zijn weg naar de consument via de boerderijwinkel zelf of via markthandelaren in de buurt. "Ik zie nog steeds potentieel voor regionale blauwe bessen, waarbij vooral de dikkere rassen met een diameter van 20 tot 22 millimeter goed in de smaak vallen. Daarom hebben we ons de afgelopen jaren voornamelijk gericht op rassen met grote bessen die eventueel ook machinaal geplukt kunnen worden, zoals Legacy, Liberty en Bluecrop. We hebben ook Duke geprobeerd, maar die doet het helaas niet zo goed op onze locatie."

Voor meer informatie:
Andreas Finck
Finck Heidelbeeranbau
+49 (0)163 8361251
Lindener Weg 11
D-29581 Gerdau, Duitsland
[email protected]

Publicatiedatum: