Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappelijke studie onderzoekt kwaliteit van blauwe bessen

Blauwe bessen worden steeds populairder vanwege hun voedings- en gezondheidsvoordelen, waardoor hun economische waarde toeneemt. Het kwaliteitsverlies dat kan optreden door verweking en schimmelaantasting is een belangrijke overweging bij het op de markt brengen van blauwe bessen. Ondanks de toegevoegde waarde van blauwe bessen, is er geen onderzoek gedaan naar hoe het fruit aankomt bij de verkooppunten net voor aankoop door de consument op het gebied van stevigheid, fysisch-chemische parameters, fenolische verbindingen en schimmelgroei.

Door de media geprezen als een 'superfood', vanwege het hoge gehalte aan gezondheidsbevorderende verbindingen op basis van aanzienlijke hoeveelheden van verschillende fytochemicaliën, hebben blauwe bessen veel aandacht gekregen en zijn ze na aardbeien de meest gewaardeerde bes in de Verenigde Staten geworden. Dit heeft geleid tot een stijging van 52% in de wereldwijde teelt in de afgelopen vijf jaar. In die zin is het opnemen van blauwe bessen in het dieet een relatief eenvoudige manier om functionaliteit toe te voegen en hun commerciële waarde te verhogen.

Nu heeft een onderzoek gekeken naar de verbindingen waaraan veel van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen worden toegeschreven: fenolische verbindingen, waaronder zowel flavonoïde als niet-flavonoïde soorten, waarvan anthocyanen de meest voorkomende zijn. Er is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, antioxiderende en vaatbeschermende effecten hebben en daarmee een significant modulerend effect op cellulaire biomarkers die verband houden met oxidatieve stress en ontsteking.

Korte samenvatting
De resultaten van dit werk toonden aan dat de geanalyseerde blauwe bessen op het verkooppunt volgens de normen van aanvaardbare kwaliteit waren; een gemeenschappelijk algemeen kenmerk van de tien geanalyseerde monsters van verschillende verkooppunten waren echter de lage waarden van de rijpheidsindex. Hoewel de inspanningen van producenten en verkopers om de kwaliteit van blauwe bessen te handhaven gericht waren op het behoud van de stevigheid en de afwezigheid van rot, moet met dit feit rekening worden gehouden, aangezien de rijpheidsindex de belangrijkste factor is die verantwoordelijk is voor de acceptatie van de vrucht door de consument.

Klik hier om het onderzoek te lezen.

Bron: www.mdpi.com

Publicatiedatum: