Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische perenoogst een vijfde hoger

Eerste appelen worden geplukt, maar Nederlandse oogst daalt fors

Werknemers van fruitbedrijf De Woerdt in het Gelderse Ressen laten zich deze week ondanks het regenachtige weer niet uit het veld slaan. Gehesen in een regenpak plukten ze maandag de eerste appelen van het seizoen, zo schrijft Nieuwe Oogst. "We merken dat er veel belangstelling voor is. Behalve het relatief nieuwe ras Summercrisp is er dan ook nog weinig keus wat betreft de nieuwe oogst", vertelt fruitteler Nico van Olst tegen het medium.

Fruittelers in Maas en Waal hebben wel een aanmerkelijk kleinere oogst aan appels en peren dan vorig jaar, bericht De Gelderlander. "Wat er nu aan de bomen hangt, ziet er goed uit. Het zijn er wél minder dan vorig jaar", vertelt Marc André de la Porte van NFO tegen de krant. De NFO heeft het landelijk over 12 procent minder appels en ook de perenoogst daalt licht, zo’n 3 procent.

Als oorzaken voor de kleinere oogst noemt André de la Porte het koude en natte voorjaar dat niet goed was voor de bloesemvorming. Ook hadden de fruittelers last van schadelijke insecten: de appelbloesemkever en de perenknopkever. "De gewasbeschermingsmiddelen die we eerder daartegen inzetten, mogen niet meer gebruikt worden", zegt hij. "En dan is er weinig aan te doen."

Belgische perenoogst een vijfde hoger
De Belgische appelbomen zullen dit jaar zo’n 203 miljoen kilogram appelen produceren, wat 14,9 procent minder is dan vorig jaar, zo schrijft VILT. De perenoogst doet het dan weer opmerkelijk goed. Hoewel er op Europees niveau 13 procent minder peren zullen worden geoogst dan het jaar voordien, zien ze in België een ander verhaal. De geschatte perenoogst er ligt een vijfde hoger dan vorig jaar.

Publicatiedatum: