Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden gaan ervan uit dat Nederland deze winter 100% zal aanplanten

Een eerste analyse van het kasgroenteseizoen in Almería wijst op een rem op de uitbreiding van het tomaten- en paprika-areaal. Dat zou met ongeveer 4% kunnen afnemen, zo leren ons gegevens die onlangs werden gedeeld door brancheorganisatie Asaja-Almería.

"Vorig jaar sloeg de zogenaamd nieuwe trips – al is die niet meer zo nieuw – hard toe in de paprikateelt. Trips Paravispinus heeft veel schade aangericht, want aangetaste paprika’s konden niet meer op de markt worden gebracht. Er zullen dus zeker getroffen telers zijn die dit jaar hebben besloten om over te schakelen op een ander gewas", zegt José Miguel van Hortamar.

"Wat tomaat betreft, mogen we niet vergeten dat er een arbeidsprobleem is. Arbeid is duur en is ook erg schaars. Tomaat is een gewas waarbij een team permanent werkt, in tegenstelling tot andere gewassen. Bij komkommer bijvoorbeeld, zodra de planten zijn opgebonden, moet er alleen nog maar geoogst worden. En komkommers wegen tussen de 400 en 500 gram – tomaten halen ongeveer 100 g – dus het oogsten gaat snel en vlot. Een tomatenplant moet je wekelijks snoeien zodat de vruchten goed kunnen groeien."

"Bovendien is er het probleem van ToBRFV. Gelukkig hadden wij vorig jaar in onze coöperatie geen enkel geval, maar we telen ook steeds minder tomaten. Elders in Spanje zijn er wel enkele telers getroffen. Het is een virus dat heel gemakkelijk wordt overgedragen via contact. Dus zodra één plant besmet is, verspreidt het zich gemakkelijk over de hele kas."

"Daarom is het mogelijk dat telers overgeschakeld zijn op gewassen die het vorig jaar een beetje beter hebben gedaan, zoals courgette en komkommer." Volgens de analyse van Asaja-Almería zou het areaal van die groenten ongeveer 10% toenemen.

"Bij Hortamar is nog niet veel aangeplant, want we bevinden ons in Roquetas, een iets later teeltgebied. Toch kunnen we nu al zeggen dat we wat meer lange komkommers zullen hebben, ons sterproduct, en een beetje tegen de tendens in, ook iets meer paprika’s."

Deze schommelingen in het areaal zullen ook leiden tot een iets gewijzigd aanbod van de verschillende groenten op de markt. Toch zal het, als niets onverwachts gebeurt, een normaal seizoen worden, nu de energieprijzen weer tot aanvaardbare niveaus zijn teruggekeerd na een seizoen waarin de lichten in de Nederlandse kassen werden gedoofd. Deze terugkeer naar de normaliteit is nu al merkbaar.

"Ik herinner me dat klanten vorig jaar in deze tijd van het jaar al programma's wilden afsluiten. Het was een complex seizoen en niet alleen daarom. Toen de prijzen zo hard stegen, waren er verplichtingen die niet konden worden vervuld en er dat zorgde voor heel wat spanning."

"Dit jaar wordt alles weer zoals gebruikelijk. Zoals bekend zal er in Nederland voor de volle 100% worden aangeplant en dus hebben we geen haast. Het stelt ons tenminste in staat om te werken zonder de gejaagdheid en rusteloosheid van vorig seizoen."

Voor meer informatie:
Hortamar
Carretera de Alicún 148
04740 Roquetas de Mar (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 338 205
[email protected]
https://hortamar.es

Publicatiedatum: