Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje op schema voor reductie gewasbeschermingsmiddelen

Op 5 juli 2023 heeft de Europese Commissie een update gepubliceerd over de geleverde prestaties wat betreft de reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de periode 2011-2021 in het kader van de "Van boer tot bord"-strategie.

De gegevens tonen in 2021 een daling van 6 procentpunt in het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegenover 2020 en een daling van 33 procentpunt tegenover de referentieperiode 2015-2017.

Het gebruik van de gevaarlijkste gewasbeschermingsmiddelen in de EU vertoont een stijging van 5 procentpunt tussen 2020 en 2021, maar wel een daling van 21% ten opzichte van de referentieperiode 2015-2017.

Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende lidstaten. Zo zou Spanje in 2021 de doelstelling van de "Van boer tot bord"-strategie om het gebruik en het risico van gewasbeschermings-middelen met 50% te verminderen, al hebben bereikt en zelfs overtroffen (-52% ten opzichte van de referentieperiode).

"De algemene neerwaartse trend in de laatste 4 jaar laat zien dat beide doelstellingen van de "Van boer tot bord"-strategie tegen 2030 kunnen worden gehaald. De lidstaten worden aangemoedigd chemische gewasbeschermingsmiddelen alleen als laatste redmiddel te gebruiken, zowel buiten als binnen de teeltbedrijven, zoals voorzien in de "Van boer tot bord"-strategie. Door consequent de principes van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toe te passen, kunnen telers hun afhankelijkheid van chemische middelen verminderen zonder de winstgevendheid van hun bedrijf in gevaar te brengen", schrijft de Commissie in haar rapport.

De trend in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen per lidstaat (behalve Nederland, waarvan de gegevens nog niet beschikbaar zijn) kan hier nader worden bekeken.

Publicatiedatum: