Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelprijzen en areaal dalen

Recente updates over de aardappeloogst in 2023 in de EU worden gekenmerkt door onzekerheden. Dit komt nadat de weersproblemen eerder in het jaar, die bestonden uit regenachtig weer tijdens het planten gevolgd door warm en droog weer in mei en juni, mogelijk de ontwikkeling van de oogst hebben beïnvloed. In veel EU-landen, waaronder de grote producenten Duitsland, Nederland en Polen, is de beplante oppervlakte ook kleiner. Volgens marktbronnen zouden de gemiddelde opbrengsten onder het vijfjarig gemiddelde kunnen liggen en in combinatie met het lage areaal zou de oogst een van de kleinste ooit kunnen zijn.

Desondanks is er enige prijsverlichting in de markt, met Mintec's Benchmarkprijs voor verwerkingsaardappelen exw NL van €500/mt op 9 augustus, een daling van €100/mt sinds 26 juli toen de prijs op het Mintec Analytics-platform een recordhoogte bereikte. Nu de vertraagde nieuwe oogst op de markt begint te komen, hebben diverse vertegenwoordigers in de markt gezegd dat ze een verdere prijsdaling verwachten in de komende weken naarmate er meer aardappelen beschikbaar komen.

Hoewel er enige onmiddellijke prijsverlaging is met de nieuwe oogst, verwachten veel marktspelers dat de prijzen in het hele verkoopseizoen 2023/24 op een hoger dan gebruikelijk niveau zullen blijven, omdat de vraag robuust blijft en het aanbod naar verwachting het hele jaar door beperkt zal zijn.

Voor meer informatie: mintecglobal.com

Publicatiedatum: