Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreme hittegolf in Marokko: regio Loukkos blijft gespaard

Terwijl de regio Souss Massa zwaar werd getroffen door extreme temperaturen van meer dan 50 graden Celsius, met als gevolg wijdverspreide oogstverliezen, richtten bezorgde ogen zich op de regio's Loukkous, El Gherb en Oriental, die samen met Souss Massa de vier bolwerken van de Marokkaanse agricultuur vormen. De Loukkos regio concentreert het grootste deel van de Marokkaanse teelt van zachtfruit en avocado's.

Baioua Oussama, een teler in Laaouamra bij Larache, in de Loukkos-regio: "Gelukkig hebben we geen verliezen geleden door de hittegolf. De temperaturen zijn gemiddeld gebleven, rond de 30 graden, en we hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen zodra de hittegolf en de daaruit voortvloeiende Chergui (hete, droge winden vanuit de Grote Sahara) werden aangekondigd."

"In de Loukos-regio's komen de temperaturen in de zomer niet boven de 45 graden en duren ze maar een paar dagen. We intensiveren dan de irrigatie, naast het installeren van schaduwnetten en traditionele technieken, zoals het tijdelijk bedekken van de gewassen met gras en stro."

Sommige telers in de regio hebben echter gemeld dat hun hele areaal verloren is gegaan, vooral gele meloenen. Oussama legt uit: "Dit zijn uitzonderlijke gevallen, vooral rond de locatie van Ksar El Kbir, waar tuinbouw wordt bedreven op basis van regen. Deze plaatsen hebben ook een zandigere bodem en zijn daarom kwetsbaarder voor hittegolven. Daarentegen profiteert het grootste deel van onze regio van grote waterreserves, een betere bodemkwaliteit en schonere natuurlijke omstandigheden."

De Loukkos regio concentreert momenteel het grootste deel van de Marokkaanse teelt van zachtfruit, watermeloenen, meloenen en avocado's, evenals een aantal kleinere gewassen zoals pinda's.

Voor meer informatie:
Baioua Oussam
Domaine Baioua
Tel: +212 662 798410
[email protected]

Publicatiedatum: