Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen over toekomst Nederlandse fruitteelt

Agrifirm heeft in een brief aan de minister haar zorgen over de ontwikkelingen in de fruitteelt tot uitdrukking gebracht. Wat is er aan de hand? Agrifirm ging in gesprek met Joost Pennings (accountmanager Fruit) en Ruud Tijssens (Directeur Public & Co-operative Affairs).

Wat is het probleem in de fruitteelt?
Joost Pennings: "Nederland is een appel- en perenland. De fruitbomen met haar bloesems horen bij ons landschap. Dit jaar wordt de oogst van appels zwaar getroffen door een specifieke kever: de appelbloesemkever. Wanneer de appelbomen in bloei staan, prikt de volwassen kever in de knoppen en zet hierin eieren af. De jonge larve uit deze eieren, vreet de gehele inhoud van de knop, waardoor knoppen afsterven en er geen appels meer uit kunnen groeien. Deze aantasting heeft een desastreuze impact op de appeloogst."

De appelbloesemkever is toch niet nieuw?
Joost Penning: "Nee, die is niet nieuw. Allereerst is de sector al zeer actief met natuurlijke bestrijding. De afgelopen jaren is de problematiek sterk toegenomen, vanwege een gebrek aan effectieve bestrijding en sterk afnemend middelenpakket. Voorheen werd de appelbloesemkever onder controle gehouden met behulp van gewasbeschermingsmiddelen, die helaas in Nederland steeds minder zijn toegestaan in de appelteelt. Ondanks vele initiatieven vanuit de sector is er dit jaar ook geen vrijstelling verkregen voor de inzet van het natuurlijke middel Raptol."

Wat doet Agrifirm met deze problematiek?
Joost Pennings: "Allereerst werken we natuurlijk aan alternatieven, zoals de inzet van sluipwespen, vangbuisjes en andere natuurlijke oplossingen. Maar de natuurlijke methoden zijn nog niet robuust genoeg om grootschalig ingezet te worden. Hierover hebben we hebben intensief contact met de verschillende belangenorganisaties, waarbij aangedrongen wordt om tijdelijke toestemming voor noodzakelijke middelen te verkrijgen."

Ruud Tijssens: "Onze strategie is gericht op het terugdringen van de milieu-impact van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat doen we door te werken met de CLM Milieu-meetlat en deze ook zichtbaar te maken voor onze telers. Daarnaast werken we volop aan het delen van oplossingsmogelijkheden tussen telers, waarbij we benchmarking steeds meer inzetten als hulpmiddel om verschillen zichtbaar te maken."

Komt het nog goed met de landbouw in Nederland en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen?
Ruud Tijssens: "Dit voorbeeld toont opnieuw aan, dat de discussie in Nederland en Europa veel te veel over middelen gaat. Daardoor ontstaan ongelukken en deze ontwikkeling in de appelteelt is daar een voorbeeld van. We moeten in Nederland naar een beleid, waarbij met telers gesproken wordt over de milieubelasting. Laat het vervolgens aan de telers en hun adviseurs over op welke wijze een reductie wordt behaald. Beloon de voorlopers en help de achterblijvers met kennis en ervaring, maar stop met het zomaar afschaffen van middelen."

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: