Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mario Otten, Otten groente en fruit

“Prijzen die je nooit hebt durven vragen, ‘t verkoopt toch”

Tholen - Het is een buitengewoon seizoen en dat is vooral te merken op de markt met daghandel. Het is niet één product waarvan minder beschikbaarheid is of bijna niets, het zijn er vele. “Aardbeien zijn al het hele jaar moeilijk of duur. Groene asperges zijn ook schaars, ik verkoop ze nu voor € 7,95 per bos. Het zijn prijzen die ik nooit had durven vragen, maar ik verkoop het toch. Maar dan moet je wel goed spul hebben”, vertelt Mario Otten van de gelijknamige markthandel. “Een krop ijsbergslag moet gewoon een week meegaan. Klanten die daarop kunnen vertrouwen, komen tenslotte graag nog eens terug.”

Mario en en zijn moeder Anita Otten

Het assortiment is ook van groot belang. “Klanten komen naar de kraam met een boodschappenlijstje. Wanneer je iets niet hebt, dan lopen ze door”, is Mario’s ervaring. Hij zorgt dan ook dat er van alles te krijgen is aan de kraam, maar door zijn contacten met de horeca heeft Mario nagenoeg geen derving.

Producten worden in drie fases verkocht. Producten die kwalitatief minder zijn, gaan weg voor spotprijsjes op een hoekje van de kraam. Verder is een voor ieder wat wils voor de normale scherpe marktprijzen; wat daarvan niet verkocht wordt, kan Mario doorgaans kwijt bij de horeca.

Het sociale aspect is ook erg belangrijk. Daar zorgt Mario’s moeder voor, die hij de motor van het bedrijf noemt. Mario: “Ik ben vooral bezig met dozen sjouwen en zorgen dat de kraam er mooi bij ligt. Maar mijn moeder onderhoudt het contact met de klanten. Volgens mij komen de meesten juist voor haar steeds weer terug!”

De kraam in Scheveningen

Mario groeide dus al op tussen de AGF en is van alle markten thuis. Zijn ouders stonden op diverse markten waar hij ook al van jongs af aan meehielp. In 2000 wilde hij op eigen benen staan en begon hij met zijn eigen groentekraam. Drie jaar later stond de wereld ineens op zijn kop toen zijn vader plotseling verongelukte. “Ik heb zijn markten er direct bij genomen, vooral om mijn moeder te helpen. Toen moest ik snel volwassen worden. Mijn pa vertelde me waar ik de beste mandarijnen kon kopen, hij hielp me bij mijn administratie. En toen viel dat ineens weg en moest ik alles zelf uitzoeken.” Samen met zijn moeder Anita sloeg hij zich door die moeilijke tijd heen. In het begin draaiden ze 7 markten per week, inmiddels is dat afgebouwd naar 3: Loosduinen, Scheveningen en Gouda en is er horeca- en ook tussenhandel bij gekomen.

Mario Otten is gespecialiseerd in tomaten

Mario rijdt stad en land af voor goede handel: van groothandels tot telers en zelfs bij grote veredelaars, het komt overal vandaan. Met als uitvalsbasis het Forepark heeft hij zijn voorraden op de groothandelsmarkt en is daarbij actief als tussenhandelaar, voornamelijk voor producten uit het Westland. “Paprika’s, maar vooral tomaten. Ik ken verschillende telers die allerlei soorten telen, paarse, gele, je kunt het zo gek niet bedenken. Dat vind ik leuk en iedereen komt bij mij eigenlijk tomaten halen”, aldus Mario. Qua tomaten is het echter ook een bijzonder seizoen. “Vooral aan kleine tomaten is lastig te komen, omdat er minder beschikbaar is, beginnen telers minder snel met knippen.”

Voor meer informatie
Mario Otten
Mario Otten Groente en Fruit
Dinkel 12
Den Haag
T: 06 2480718
[email protected]