Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oosterse fruitvlieg gevangen in feromoonval op Antwerpse markt

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft bij een controle een Oosterse fruitvlieg gevangen in een feromoonval die op een marktplaats in Antwerpen werd opgehangen. Boerenbond wijst er op basis van de FAVV-melding op dat deze eerste vaststelling op het Belgisch grondgebied officieel werd bevestigd op 11 augustus 2023.

Bactrocera dorsalis is een prioritair quarantaine-organisme in de EU. Het voorkomen van insleep ervan is een absolute prioriteit in de EU omwille van de economische, ecologische en sociale schade die ze zou kunnen veroorzaken.

Volgens informatie van EFSA zou het insect zich niet in Belgische streken kunnen vestigen, maar is het wel een bedreiging voor de landbouwproductie in de zuiderse lidstaten van de EU. Deze plaag kan immers meer dan 300 fruitsoorten besmetten (bv. hardfruit, steenfruit, Cucurbitaceae, Solanaceae) en aanzienlijke verliezen veroorzaken in zowel de opbrengst als de kwaliteit van de vruchten.

In Vlaanderen wordt B. dorsalis regelmatig onderschept in fruit dat uit verschillende Afrikaanse landen wordt ingevoerd, voornamelijk in mango's. Besmette partijen worden bij invoer geweigerd. Deze vangst staat hoogstwaarschijnlijk in verband met de invoer van besmette vruchten en niet met een uitbraak in de Belgische productie. Ook in de omgeving van Parijs werden de afgelopen jaren al vangsten van B. dorsalis in feromoonvallen gedaan, die gelinkt worden aan ingevoerde zendingen van exotische vruchten.

Door deze vangst zal het FAVV haar monitoring (tijdelijk) versterken om de omvang van het probleem beter te kunnen inschatten. Professionele operatoren in de groente- en fruitsector gevestigd in een zone van 2 km rond de vondst werden ingelicht door het FAVV, gewezen op de risico’s en op de meldingsplicht.

Meer info is hier beschikbaar.

Bron: Boerenbond & FAVV

Publicatiedatum: