Op een fruitmarkt in Antwerpen is onlangs Bactrocera dorsalis gesignaleerd. Een klein zwart-geel insect, ook wel bekend als oosterse fruitvlieg. Het beestje komt oorspronkelijke uit tropische landen en is een schadelijk insect dat hele fruit- en groenteteelten kan vernietigen. Het is sporadisch gesignaleerd in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Italië en nu dus ook in België. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft naar aanleiding van dit geval de waakzaamheid vergroot en deelt tips en adviezen.
Wat kan ik doen als professional die groenten en fruit teelt of importeert?
Controleer uw gewassen op de aanwezigheid van dit insect. Indien dit het geval is moeten de juiste maatregelen worden genomen, in het bijzonder moet u het FAVV onmiddellijk op de hoogte brengen. Het FAVV zal dan nagaan of het gaat om een alleenstaand geval - door de import van gecontamineerd fruit - of om een uitbraak. In het eerste geval, wat het meest waarschijnlijk is, zullen inspanningen geleverd worden om de oorsprong van de besmetting op te sporen en de verdere verspreiding van het insect tegen te gaan.
In het tweede geval wordt een veiligheidsperimeter opgezet rond de plaats waar het beestje werd aangetroffen en waarbinnen strenge maatregelen zullen worden genomen die een verdere verspreiding moeten voorkomen. Als u groenten en fruit importeert, volg dan de importregels en zorg dat u beschikt over het fytosanitair certificaat. Voor meer informatie of verdere vragen kunt u contact opnemen met de Lokale Controle Eenheid van het FAVV. De contactgegevens zijn hier terug te vinden.
Kan ik als tuinier ook mijn steentje bijdragen?
Uiteraard kan dat. Deze kleine bij-achtige vlieg zelf is ongevaarlijk voor mens en dier, maar de larven verorberen wel het vruchtvlees van fruit, waardoor ze ongeschikt worden voor consumptie. Heeft u een paar fruitbomen of een moestuin? Hoewel de kans klein is dat u dit insect tegenkomt, kan het geen kwaad om een oogje in het zeil te houden. Bestudeer dus goed de insecten rond je planten en als je er een ziet die sterk lijkt op het insect op onderstaande foto's, onderneem dan actie. Neem een duidelijke foto die u opstuurt naar [email protected]. Probeer de vliegen te vangen en bewaar ze in een goed afgesloten doosje. Als de FAVV aan de hand van uw foto kan vaststellen dat het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat, neemt het Agentschap contact met u.
Hoe herken ik dit insect?
In het volwassen stadium zijn ze tussen 0,8 en 1 cm groot en kunnen ze worden herkend aan de twee gele strepen aan de randen van hun borststuk (a), de zwarte rand aan de rand van hun vleugels (b) en het T-vormige patroon op hun achterlijf (c).
Een hulpmiddel om ze te herkennen: een wesp is groter dan deze vlieg, heeft 2 paar zichtbare vleugels (in tegenstelling tot slechts één bij de vlieg) en heeft grotere voelsprieten en onderkaken. De bij is dan weer behaard, terwijl de oosterse fruitvlieg dat niet is.
Bron: FAVV