Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weinig variatie aan Nederlandse eettafel: 7 op de 10 eet elke week hetzelfde

De scholen beginnen weer, het nieuwe studiejaar gaat van start en we verruilen massaal het strand in voor de kantoortuin. Menig Nederlander worstelt dan ook weer wekelijks of zelfs dagelijks met dezelfde vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Zorgen dat er elke avond een lekkere, gevarieerde en voedzame maaltijd op tafel staat is een behoorlijke opgave, zo blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Maar liefst 7 op de 10 Nederlanders zet namelijk wekelijks hetzelfde gerecht op tafel. Dat is opmerkelijk, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 83 procent variatie in maaltijden wél belangrijk vindt.

Hoe dat komt? Het lijkt erop dat we vaak te moe zijn om na te denken over wat er ‘s avonds op tafel moet staan. Driekwart (75%) van de Nederlanders geeft zelfs aan wekelijks geen energie te hebben om vers te koken. Zeker wanneer je net terugkomt van vakantie kost het moeite om terug in het goede ritme te komen. Herkenbaar? Hoewel veel mensen hun best doen, krijgt 40 procent wel eens commentaar van hun gezelschap dat er te vaak dezelfde gerechten op tafel staan.

Tips voor variatie
Julie Lootens, diëtiste en receptontwikkelaar bij HelloFresh, geeft een aantal praktische tips voor een soepele start na de vakantie: “Veel Nederlanders wíllen wel gestructureerder leven en hun maaltijden plannen, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Uit ons onderzoek blijkt dat we vaak een gebrek hebben aan inspiratie (32%) en we het moeilijk vinden om nieuwe recepten te bedenken (25%).”

Hou het vakantiegevoel vast
Probeer gerechten uit verschillende keukens af te wisselen. Dat is én leuk, en zorgt voor een gevarieerd menu. In de Italiaanse keuken komt bijvoorbeeld vaker tomaat en paprika voor, Aziatische gerechten bevatten eerder paksoi of zoetzure radijs.

Plan je maaltijden
Regeren is vooruitzien, zeker als het om koken gaat. Als je wekelijks op een rustig moment plant wat er op tafel komt, heb je tijd en ruimte om te bedenken wat afwisselend, lekker en voedzaam is. Maaltijdplanning kan mentale rust geven. Zo stel je gebalanceerde maaltijden van tevoren samen, koop je alleen wat je gaat gebruiken en gooi je minder weg. Dat scheelt ook in de portemonnee.

Eet met het seizoen mee
Bij verschillende jaargetijden, horen verschillende voedingsproducten. In de lente eten we asperges en aardbeien, in de herfst en winter is het de tijd van pompoen en pastinaak. Als je meebeweegt met de seizoenen, eet je vanzelf gevarieerd.

Kies voor kleur
Gevarieerd eten gaat vanzelf als je kiest voor (kleurige) groenten. Verschillende kleuren groenten bevatten namelijk verschillende vitaminen. Hoe meer kleur, hoe meer variatie. Zo zit aubergine bomvol ijzer en vitamine C, zijn bietjes erg vezelrijk en is maïs een bron van magnesium.

Zorg voor balans
In een ideaal gerecht is er sprake van een goede verhouding tussen een aantal componenten. Ga voor een mix van vis/vlees (of een andere bron van proteïne), groenten en koolhydraten. Zo krijg je verschillende (gezonde) vetten binnen én vitaminen en mineralen. “Als ik maaltijden samenstel voor het weekmenu van HelloFresh houd ik rekening met al deze factoren, zo bieden wij onze klanten een variërend menu aan, elke week weer”, aldus Julie Lootens.

Bron: HelloFresh

Publicatiedatum: