"Als men met voedingsmiddelen werkt, hebben ze vast weleens van de term HACCP gehoord", aldus Normec Foodcare. In haar onderstaande blog van het bedrijf lees je wat een HACCP cursus is en waarom het belangrijk is om deze te volgen. Ook lees je uit welke trainingsvormen en soorten HACCP cursussen je kunt kiezen.
Wat is HACCP?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die voedsel bereiden, bewerken en/of verkopen zijn wettelijk verplicht om te werken volgens de HACCP richtlijnen. Dit betekent dat je voedselveilige producten levert aan je afnemers. Voor elke fase in de productie analyseer (Analysis) je als bedrijf vast wat de gevaren (Hazards) zijn en wat er dus fout kan gaan. En hoe je kunt voorkomen dat deze gevaren zich voordoen (Critical Control Points). Bedrijven kunnen zelf een HACCP-plan maken of bijvoorbeeld werken volgens een goedgekeurde gids. In Nederland zijn dit door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) goedgekeurde Hygiënecodes. Belgische bedrijven zijn verplicht een autocontrole systeem te implementeren. Voor diverse sectoren zijn door het FAVV goedgekeurde Autocontrole gidsen beschikbaar.
Wat is een HACCP cursus?
Tijdens een HACCP cursus leer je alle belangrijke zaken rondom HACCP. Je leert hoe je voedselveilig kunt werken en waar je op moet letten. Ook leer je welke verschillende soorten gevaren er zijn en hoe je kunt voorkomen dat deze gevaren zich voordoen. Hierbij wordt niet alleen ingegaan op onopzettelijke besmetting van producten, maar ook op moedwillige besmetting van producten.
Waarom moet je een HACCP cursus volgen?
Hoewel veel voedingsmiddelen tegenwoordig machinaal worden geproduceerd, blijft de invloed van medewerkers op de voedselveiligheid van producten aanzienlijk. Door onjuiste opvolging van HACCP richtlijnen liggen voedselveiligheidsgevaren op de loer. Denk bijvoorbeeld aan het onvoldoende wassen van handen of onjuist schoonmaken van de productielijn. Een besmetting met bacteriën zoals Listeria monocytogenes kan een groot gevaar voor de volksgezondheid tot gevolg hebben. Om voedselveilige producten te leveren aan afnemers of consumenten is het daarom van groot belang dat iedere medewerker van je bedrijf de HACCP regels goed kent en opvolgt. Zorg dus voor een passende HACCP cursus en herhaal deze regelmatig.
Welke trainingsvormen zijn er?
HACCP cursussen zijn er in allerlei trainingsvormen. We hebben de meest voorkomende trainingsvormen en de verschillen ertussen voor je op een rij gezet:
- Met E-learning volg je de HACCP cursus online. E-learning trainingen zijn zeer flexibel toe te passen. Je kunt op ieder moment een medewerker uitnodigen, waarna deze de HACCP cursus via een computer met internetverbinding volgt. Dit kan in iedere gewenste taal. Heb je regelmatig te maken met nieuwe medewerkers of uitzendkrachten dan is E-learning een ideale oplossing om de kennis van deze medewerkers flexibel bij te spijkeren. Klassikale trainingen zijn tussentijds minder gemakkelijk te realiseren.
- Klassikale HACCP cursussen zijn op jouw locatie of extern te realiseren. Bij een klassikale training gaat het ook om het vergroten van de kennis, maar vooral om het aanleren van gewenst gedrag.
- Met blended learning trajecten worden E-learning en klassikale trainingsvormen gecombineerd. Blended learning is een trainingsoplossing waarbij je E-learning trainingen en klassikale trainingen combineert. Hiermee kun je een optimaal opleidingstraject realiseren, waarbij je zowel de kennis van medewerkers als het gewenste gedrag aanleert. Je kunt bijvoorbeeld de kennis aanleren en toetsen met E-learning en vervolgens inspelen op de behoeften van de medewerkers tijdens de klassikale training. Ook kun je bijvoorbeeld één of meerdere malen per jaar een klassikale training verzorgen en nieuwe en tijdelijke medewerkers tussentijds trainen via E-learning.
Welke soorten HACCP cursussen zijn er?
HACCP cursussen zijn voor ieder niveau beschikbaar. Nieuwe medewerkers wil je bijvoorbeeld een basistraining laten volgen over HACCP en vaste medewerkers een verdiepende training. Wil je meer verdieping voor je kwaliteitsafdeling? Dan zijn de trainingen HACCP-teamleider en HACCP-methodiek een mooie optie. Zie onderstaand een aantal voorbeelden van HACCP cursussen.
- Basis voedselveiligheid en HACCP
- HACCP-teamleider
- HACCP-methodiek: het opstellen en invoeren van een volledig HACCP-plan
- Voedselfraude en product integriteit
- Introductie kwaliteitsmedewerker
- Coördinator voedselveiligheid
Hoe kies je de juiste HACCP cursus?
Welke HACCP cursus je het beste kunt kiezen, is volledig afhankelijk van de behoeften binnen je bedrijf en de trainingsmogelijkheden die je hebt binnen je bedrijf. Om dit beter in beeld te krijgen, zijn onder andere de volgende vragen relevant.
- Welke medewerkers wil je trainen?
- Wil je medewerkers een praktijkgerichte training aanbieden?
- Wil je medewerkers trainen op kennis, of ook op gedrag?
- Heb je te maken met anderstalige medewerkers?
- Wil je nieuwe en tijdelijke medewerkers op ieder moment een training kunnen aanbieden?
Hoe maak je de trainingsresultaten aantoonbaar?
In de voedingsmiddelen sector heb je regelmatig te maken met audits en inspecties. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), FAVV (Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), retail organisaties of vanuit certificerende instellingen voor het behalen van het BRCGS, IFS of FSSC 22000 certificaat. Tijdens deze audits en inspecties moet je kunnen aantonen dat medewerkers getraind zijn. Dit realiseer je door zelf een (digitale) map bij te houden van alle gevolgde trainingen per medewerker en de behaalde resultaten. Ook moet aantoonbaar zijn wat de inhoud van de training is geweest. Wil je dit eenvoudig en automatisch inzichtelijk hebben? Dan is een online opleidingsplan de ideale oplossing voor jou.
Voor meer informatie:
Normec Foodcare
Balkweg 3
5232 BT 's-Hertogenbosch
+31 (0)88 848 20 20
www.normecfoodcare.com