Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Morren, Fruitbedrijf Morren:

"Uitzonderlijke hitte deze week zou enige smetje kunnen zijn op zeer mooi perenseizoen"

Tholen - Het is uitzonderlijk warm deze week. In Nederland verschijnen berichten over wellicht de eerste hittegolf in september ooit. Voor sommigen heerlijk, maar deze hitte valt precies samen met de pluk van de Belgische Conference peren en is niet alleen een plaag voor de plukkers, maar kan ook nog wat problemen voor de kwaliteit van de peren betekenen. "Normaal is het in juli of augustus zo warm, maar niet in september. Het zou nog wel eens wat problemen op kunnen leveren", vertelt teler Bert Morren van Fruitbedrijf Morren.

Het bedrijf, gelegen in Kortenaken, teelt voornamelijk peren op zo'n 15 hectare en kijkt uit naar een mooi seizoen. "De Conference ziet er zeer goed uit. De maat is goed en de kwaliteit is dik in orde. Afhankelijk van het perceel is er sprake van een beetje verruwing. Bij de peren op de lager gelegen percelen zijn ze iets meer brons dan anders, maar ze zijn over het algemeen toch een maatje tot anderhalve maat dikker dan verleden jaar", legt Bert uit. "Daarnaast kunnen we toch ook van degelijke opbrengsten spreken. Hierbij verschilt het ook per perceel. De een geeft minder dan de ander, maar dat schommelt toch tussen de 35 en 45 ton, wat tamelijk normaal is. Al met al gaat alles voorlopig nog goed."

De teler is op 30 augustus gestart met de pluk van de Conference en het enige wat dus nog wat roet in het eten zou kunnen gooien is de temperatuur deze week. "We zijn wat vroeger gestart dan we eerst verwachtten, maar ik begin liever wat te vroeg dan te laat en met de huidige hitte is dat volgens mij geen slechte keuze geweest. Over het algemeen zijn de peren nog groen, maar als het nog even zo blijft of zelfs warmer wordt, kan het toch problemen opleveren. In de ochtend is het nog te doen, maar in de middag schiet de temperatuur de lucht in. Dat zou in de koppen er nog voor kunnen zorgen dat ze een gele tint krijgen. We zullen het moeten afwachten, maar het zou het enige smetje op een zeer positief jaar kunnen zijn."

En positief is het voor de Belgische Conference peren zeker gestart. "De prijzen zijn opmerkelijk hoger dan vorig jaar. Deze week was de tweede verkoop bij BelOrta en de prijs was nog steeds zeer goed. Hij was iets lager dan de eerste verkoop, maar dat is normaal. Zelfs naar de kleinere maten is opvallend veel vraag. Dat zorgt er ook voor dat er weinig verschil zit tussen de verschillende maten. Tussen de 55, 60 en 65 millimeter zit maar zo'n 5 cent prijsverschil. Dat is toch ongezien. Hopelijk blijft het zo, maar ik zie het positief in."

Sissired goed verkocht
Naast de peren teelt het bedrijf ook de Sissired en Jonagored appelen. De verkoop van de Sissired, een zomerappel, is echter alweer voorbij. "Die is nu volledig verkocht en liep iets vlotter weg dan vorig jaar. Dat komt voornamelijk omdat ze op een lege markt terecht kwamen. Daarnaast was de kwaliteit dit seizoen ook erg goed. De koude nachten en voldoende neerslag hebben de Sissireds goed gedaan, waardoor het al met al toch een prima verkoopseizoen was."

En dit is toch fijn, want voor de andere appelen ziet de teler het minder rooskleurig in. "Het is nog lastig te zeggen, omdat we rond 21 september pas met de pluk van de Jonagored zullen beginnen als ze goed gekleurd zijn. Alleen ik verwacht er weer niet veel van. Het zal misschien iets vlotter verkopen dan verleden jaar, maar het zal mij benieuwen. Voor nu leg ik mijn eieren in de perenmand voor komend seizoen."

Foto's: ©www.straffestreek.be

Voor meer informatie:
Bert Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken, België
+32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be