Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Te vroeg om schade door aardbeving te kwantificeren"

Een zware aardbeving trof Marokko kort voor middernacht op vrijdag 8 september. "De zwaarste die de regio in een eeuw heeft gezien", aldus het Marokkaanse Nationale Instituut voor Geofysica. De beving werd in het hele land gevoeld, en zelfs in buurlanden Algerije, Mauritaniƫ, Spanje en Portugal.

Het is nog te vroeg om te proberen de schade te kwantificeren, volgens verschillende professionals in verschillende delen van het land.

De zwaarst getroffen regio's, namelijk de provincies Al Haouz, Marrakech en Taroudant, worden voornamelijk gekenmerkt door boomkwekerijen. Een teler vertelde FreshPublishers dat veel gebieden zijn verwoest, maar dat het nog te vroeg is om de omvang van de schade in te schatten. De zwaarst getroffen dorpen verbouwen voor eigen gebruik groenten en olijven.

Een teler in de regio Ouarzazate zei: "De schade is vooral menselijk. De zwaarst getroffen gebieden zijn plattelandsgebieden. Dan zijn er nog de verliezen aan infrastructuur, zoals irrigatienetwerken en pompstations."

"De aardbeving was zo hevig dat het de stroming van waterbronnen heeft veranderd, door toe- of afname, en zelfs heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe waterbronnen," voegt hij eraan toe.

Agadir is minder zwaar getroffen, zegt een lokale teler: "De kassen zijn door elkaar geschud maar stabiel. De activiteiten zijn echter stilgevallen omdat toeleveranciers en arbeiders in de pakstations niet zijn komen werken, wat volkomen begrijpelijk is omdat ze voor hun gezinnen moeten zorgen."