Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanbod Ecuadoraanse mango aanzienlijk beïnvloed door El Niño

Het komende mangoseizoen ziet er voor Ecuadoraanse telers in 2023 helemaal niet veelbelovend uit, omdat ze te maken kunnen krijgen met een algehele daling van de opbrengst van 65 tot 75% als gevolg van het klimatologische fenomeen "El Niño". Het mangoseizoen begint in Ecuador meestal met gele rassen rond half tot eind september, gevolgd door Tommy Atkins in oktober en eindigt met Kents en Keitts eind november en december.

"Het was gewoon te warm," vertelt Bernardo Malo, voorzitter van de Mango Ecuador Foundation, die 97% van de telers, verpakkers en verladers van het land vertegenwoordigt. De temperaturen lagen gemiddeld 3°C hoger dan normaal in de periode dat de eerste bloemen werden gevormd en ook viel er onverwacht late regen in mei en juni.

"Naast de lagere verwachte opbrengst worden de Ecuadoraanse telers en verladers ook geconfronteerd met de mogelijkheid van vroege winterregens die voor het einde van het jaar worden voorspeld," vertelt Malo. Dit zou de oogst van het fruit door logistieke problemen in gevaar kunnen brengen en uiteindelijk ook de conditie benadelen. De uiteindelijke hoeveelheid zal afhangen van hoe snel de regen komt, maar de sector als geheel verwacht op de een of andere manier een ernstige daling.

Links: Bernardo Malo; rechts: Tommy Atkins mango's

Vijf verpakkingsbedrijven opereren regelmatig vanuit Ecuador, maar vanwege de algemene situatie zullen er misschien minder van hen daadwerkelijk hun deuren openen, aangezien overeenkomsten over gedeelde risico's tussen sommige van hen een geldige optie kunnen zijn om de operationele kosten te optimaliseren.

De mangosector is in Ecuador een van de weinige sectoren met volledige traceerbaarheid, zowel op het niveau van de teeltbedrijven als op het niveau van de verpakkingsbedrijven. Alle teeltbedrijven in Ecuador zijn GlobalGAP gecertificeerd en alle verpakkingsbedrijven zijn Primus GFS en SMETA gecertificeerd.

Het wordt een zeer gecompliceerd seizoen voor Ecuador, omdat de verwachte economische verliezen enorm zijn. De laatste El Niño vond 26 jaar geleden plaats. Deskundigen geloven echter dat de huidige omstandigheden nog slechter kunnen zijn dan die in 1997.

Voor meer informatie:
Bernardo Malo
Mango Ecuador Foundation
Tel.: 593 4 375 5218
[email protected]
www.refintropicals.com

Publicatiedatum: