Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Berden van Blueberry Giant over de blauwe bessenteelt

“Kostprijsbeheersing blijft grootste uitdaging”

Tholen - Op 16 september werden bij Blueberry Giant de laatste blauwe bessen van het seizoen geoogst. “We zijn dit jaar vrij laat gestart, in de laatste week van juni, en iets eerder gestopt, waardoor het oogstseizoen over de gehele linie wat korter was dan normaal. Al met al kijken we terug op een moeizaam seizoen, wat met name te wijten was aan de overvloedige neerslag eind juli-begin augustus. Dit ging uiteraard ten koste van de kilo’s en kwaliteit, maar het zorgde er tevens voor dat de pluk uitgerekend tijdens de piekperiode bij momenten stillag”, meldt John Berden, bedrijfsleider van het teeltbedrijf aan de Nederlands-Duitse grens.

De eerste aanplant op het areaal tussen Well (NL) en Weeze (DE) vond plaats in 2005; in de jaren nadien werd de capaciteit in rap tempo opgeschaald. Momenteel beschikt Blueberry Giant over ca. 70 ha, verdeeld over de hoofdlocatie (50 ha) en een ander perceel iets verderop. De blauwe bessen worden grotendeels verpakt door Berry Packaging Services in Venlo en daarna gedistribueerd naar retailers in heel Duitsland, aangevuld met enkele Nederlandse afnemers. “De voornaamste redenen om ons hier destijds te vestigen waren uiteraard het beschikbare areaal en het aantrekkelijke loonklimaat. Dit laatste argument is met de gestage verhoging van het minimumloon in Duitsland natuurlijk enigszins weggevallen”, aldus John, sinds 2017 werkzaam bij Blueberry Giant.

De voornaamste teeltrassen in het portfolio zijn Duke (vroeg), Liberty (midden) en Aurora (laat). Daarnaast beschikt Blueberry Giant over aanvullende rassen zoals Draper, Cargo, Top Shelf, Calypso en Valor. Met Schrijnwerkers Blueberry Plants, dat deel uitmaakt van dezelfde bedrijvengroep, beschikt het teeltbedrijf over eigen opkweek van planten. John: “Hierdoor zitten we dicht op de ontwikkelingen en is het makkelijker om zelf teeltproeven door te voeren. Elk jaar testen we dan ook meerdere nieuwe rassen. Ondanks alle rasseninnovaties is Duke nog altijd een zeer goed ras in het vroege segment met over het algemeen goede opbrengsten en marktprijzen. Draper is een goede aanvulling en valt qua plukperiode tussen Duke en Liberty. Aansluitend op de pluk van Draper hebben we met Calypso een grove bes met een hoge opbrengst. Bij het late ras Aurora is het helaas moeilijk de prijzen te realiseren, die we graag zouden zien, wat vooral te maken heeft met de concurrentie van overzees product. Ik moet daar echter meteen aan toevoegen dat ook Peru dit jaar later aan de markt is, waardoor we tegen het eind van het seizoen toch een goed prijsniveau zagen.”

Bedrijfsleider John Berden op de teeltlocatie in Weeze. Op het late ras Aurora na, dat deels onder regenkappen staat, vindt hier uitsluitend buitenteelt plaats.

Mechanisatie van de blauwe bessenteelt
Qua plukperiode ligt de focus op de periode eind juni tot eind augustus, licht John toe. “We staan met name aan het begin van het seizoen in directe concurrentie met relatief goedkoop product uit Polen, Roemenië en Servië. Ik zie dan ook weinig heil in seizoensverlenging, noch aan de voor, noch aan de achterkant, maar veel meer in mechanisatie. We hebben reeds de beschikking over twee plukmachines van FineField, type Harvey 500, die per stuk tot wel 40-50 plukkers kan vervangen. We hebben tijdens piekperiodes nog altijd zo’n 150 plukkers rondlopen, evenveel als vijf jaar geleden. De opbrengst is echter wel significant gestegen, dus in die zin verzetten we al meer werk met minder mankracht. Op termijn willen we het aantal plukkers echter reduceren tot 80 à 100 man.”

Rechts: Twee plukmachines van FineField gelijktijdig aan het werk.

Mechanisatie moet volgens John echter breder getrokken worden dan alleen de oogst. Ook onkruidbestrijding is een belangrijke factor. “Door het gebruik van worteldoek (ook wel Maipex-folie) hebben we niet alleen minder herbicide nodig, maar ook simpelweg minder manuren doordat we minder hoeven te wieden. Deze folie gaat tot wel 10 jaar mee, dus leert een simpele kosten-batenanalyse dat de investering zeker de moeite is. De teelt in potten was voor ons daarentegen geen optie, aangezien deze teeltmethode ook met het oog op mechanisatie niet bij de omvang van ons bedrijf past.”

Kostprijsbeheersing
Verdere mechanisatie en productieverhoging, zonder daarbij de hoge eisen van de Duitse retail ten aanzien van de vruchtkwaliteit uit het oog te verliezen, is ook in de komende jaren het devies. “De retail verlangt allerlei certificeringen, bijvoorbeeld GlobalGAP en Planet Proof. Dit zien we helaas niet echt terug in de telersprijzen, hoewel dit wel kostprijsverhogende factoren zijn. Kostprijsbeheersing blijft dan ook de voornaamste uitdaging als we willen blijven concurreren met importproduct uit andere Europese teeltlanden.”

Voor meer informatie:
John Berden
Blueberry Giant GmbH & Co. KG
Hees 19
47652 Weeze, Duitsland
+49 2837 961512
info@blueberry-giant.de
www.blueberry-giant.de