Voor het Franse 2023/2024-seizoen geldt volgens het Frans interprofessioneel bureau voor kiwi's (BIK) dat de opbrengsten op peil zijn, maar dat die van de rest van Europa kleiner zijn. De maten van de kiwi's zijn beter dan verwacht.
BIK, dat bovendien verantwoordelijk is voor het promoten en ontwikkelen van de Franse kiwi, zet het onderzoeks- en experimenteerwerk ook dit jaar voort.
BIK heeft onder meer aangegeven dat de kiwitelers in 2022 te maken hadden met "historisch hoge teeltkosten, met name als gevolg van de energiecrisis" © BIK/Antoine Heusse.
Betere maten, praktisch gelijke opbrengstgrootte
"De hittegolven en de droogte in de zomer van 2022 zorgden voor een vertraging in de ontwikkeling van de kiwi's. Die vertraging resulteerde toen in een slechte oogst, met grotere verschillen ten aanzien van de maat van de kiwi's, maar had geen impact op de kwaliteit van de kiwi's."
Hoewel voor het 2023/2024-seizoen betere maten worden verwacht, zal het volume waarschijnlijk praktisch gelijk zijn aan die van het 2021/2022-seizoen.
De slechte weersomstandigheden in juni (met hagelbuien en stormen) heeft enkele boomgaarden in het zuidwesten weggevaagd. "Sommige telers zijn als gevolg daarvan zelfs hun hele oogst verloren."
Europese opbrengsten dalen met 4% door weer gerelateerde problemenVolgens de resultaten van de jaarvergadering van de Internationale Kiwi Organisatie (IKO), die twee weken geleden in Chili heeft plaatsgevonden, "zullen de Europese opbrengsten in 2023 met 4% dalen. Die daling zal gelden voor alle kiwirassen, behalve de gele. Daarvan zullen de Europese opbrengsten juist langzaamaan steeds groter worden.
De opbrengsten van het groene Hayward-ras zullen waarschijnlijk met 6% afnemen." Deze daling ten aanzien van de Europese opbrengsten houdt verband met de extreme weersomstandigheden die met name Italië en Griekenland hebben getroffen. "Uit de discussies tijdens de vergadering kwam naar voren dat alle teeltlanden in meer of mindere mate voor dezelfde uitdagingen staan: problemen gerelateerd aan klimaatverandering en hygiëne, (gebrek aan) toegang tot water, kosteninflatie (energie, consumptiegoederen, logistiek, enz.) en arbeidskosten."
Communicatieprogramma
De Franse kiwi staat een jaar lang centraal binnen een eigen communicatieprogramma. "Dit seizoen staat in het teken van Frans exotisme, want kiwi's zijn de ultieme stukken exotisch fruit die in Frankrijk zelf worden geteeld."
De Franse kiwi zal daarom het hele seizoen op de diverse social mediakanalen te vinden zijn en onderdeel zijn van consumentenadvies, er zullen samenwerkingen aan worden gegaan met influencers en recepten met kiwi worden gedeeld. "De recepten met kiwi zijn niet alleen te vinden op onze diverse social media-kanalen, maar ook op onze website, die regelmatig zal worden bijgewerkt met nieuws voor professionals en consumenten, zodat niemand ook maar iets van informatie over de door Franse telers geteelde kiwi's hoeft te missen."
© BIK/Antoine Heusse
BIK blijft onderzoeken en experimenten uitvoeren
Het BIK zal, in het kader van een te schrijven rapport, ook dit jaar met de verschillende onderzoeks- en experimenteerwerkzaamheden blijven doorgaan, en dan met name met die op het gebied van de 'bederfgraad' van kiwi's. Het rapport maakt deel uit van het UNLOCKED-project in samenwerking met INRAE (EMMAH).
Het POLCKA-project is betrokken bij de strijd tegen Halyomorpha halys. De projectleden doen onderzoek naar alternatieve oplossingen om de verspreiding van deze bruingemarmerde schildwants te beperken en deze uit de kiwiboomgaarden te weren.
Ook doen de projectleden onderzoek naar de haalbaarheid van het telen van kiwi's onder zonnepanelen, met een eerste driejarig project dat in 2024 van start gaat en houden ze zich bezig met het aanmaken van een databank genaamd 'Origine France' om de Franse herkomst van kiwi's te kunnen identificeren aan de hand van (resultaten van) analyses.
Voor meer informatie:
Bureau national Interprofessionnel du Kiwi (BIK)
100 All. de Barcelone, 31000 Toulouse, Frankrijk
Tel.: +33 (0)5 61 22 17 89
lekiwidefrance.fr