Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pottbäcker

Duitse aardappelteler wil jaarrond lokale zoete aardappelen aanbieden

Sinds 2017 groeien en bloeien er regionale zoete aardappelen op het aardappelbedrijf Pottbäcker aan de Niederrhein. "Zowel qua teelt als verwerking en naoogstbehandeling is dit product onvergelijkbaar met de consumptieaardappel", zegt Andreas Pottbäcker, die de zoete aardappelen op ongeveer tien hectare teelt. "Vanuit marketingoogpunt denk ik dat de grote hype voorbij is, nu de zoete aardappel zich de afgelopen jaren snel heeft gevestigd. Dit komt onder andere tot uiting in het feit dat onze belangrijkste klant Edeka gedurende het seizoen elke zes tot acht weken acties houdt."

Het belangrijkste ras in de portfolio van het familiebedrijf is Bellevue. Andere rassen die worden geteeld zijn Orleans, Erato en Bayou Belle. Op dit moment is het erg druk op het teeltbedrijf, want de knollen worden geoogst van begin september tot half oktober. "Vanaf november beginnen we geleidelijk aan met het nieuwe afzetseizoen. Het afgelopen seizoen waren de consumenten wat terughoudend, waardoor we onze laatste voorraad pas in augustus op de markt konden brengen. Voordien waren we altijd uitverkocht in maart/april, wat deels ook te wijten was aan het feit dat we de vorige jaren een kleiner areaal hadden", legt Pottbäcker uit. Toch was het een goede gelegenheid voor de zoete aardappelteler om de houdbaarheid van zijn producten te testen. Dit werkte perfect. "We willen tenslotte op een gegeven moment jaarrond regionale zoete aardappelen aanbieden."


Andreas Pottbäcker (hier in de rijpkamer) heeft een nieuwe weg ingeslagen door zoete aardappelen te telen. De knollen worden verkocht aan de aardappelgroothandel Von der Stein in Essen of aan Edeka Rhein-Ruhr, telkens in de beproefde kist van Europool.

Volledig gebruik van de opbrengst
Ongeveer 70% van het totale oogstvolume is geschikt voor de versmarkt en vindt zijn weg naar de consument via de groothandel Von der Stein in Essen of via Edeka Rhein-Ruhr. "De rest is niet geschikt als verpakt product, maar wordt gebruikt in andere afzetkanalen. De jumboformaten gaan bijvoorbeeld naar Bauer Funken, terwijl de kleine formaten worden verpakt in trays van 500 gram voor Picnic. Een deel wordt door een partner verwerkt tot chips en een naburige boer neemt een andere hoeveelheid van ons af voor de productie van schnaps. Het komt er dus op neer dat er maar een heel klein deel van het totale volume overblijft", beschrijft Pottbäcker.

Een 'compleet andere marktstructuur'
De telersprijzen worden onderhandeld in nauw overleg met zijn twee belangrijkste klanten. Pottbäcker: "Doordat we elk jaar meer leren en meer knowhow opbouwen, hebben we tot nu toe elk jaar de kosten verder kunnen verlagen. Over het algemeen is het een heel andere marktstructuur vergeleken met de consumptieaardappel."

De toegewijde teler ziet nog veel toekomstpotentieel in zoete aardappelen - vooral met het oog op de lage graad van zelfvoorziening in Duitsland. "De vraag is hoog en stabiel, vooral in de herfst en winter, hoewel we in het afzetseizoen 22/23 zelfs in hartje zomer nog veel konden wegzetten. Voor mijn bedrijf kan ik zeggen dat deze handel zich goed heeft ontwikkeld, hoewel er met betrekking tot de teelt en de naoogstbehandeling nog steeds punten zijn die verder kunnen worden geoptimaliseerd. Er zijn bijvoorbeeld verschillende schimmelplagen die we op de een of andere manier moeten bestrijden."


Het rooien van het ras Bellevue. Volgens Pottbäcker staat het ras voor uniforme sorteringen of afmetingen, een goede vorm en een relatief geringe naoogstbehandeling.


Een oude bloembollenrooier werd omgebouwd tot een zoete aardappelrooier.


Onmiddellijk na het rooien worden de knollen in de gebruikelijke houten kisten gelegd.


In hetzelfde proces worden de stengels gerooid en gehakseld.


Om waterophoping te voorkomen, worden de zoete aardappelen op dammen onder biologische mulchfolie geteeld. Ze groeien het best direct aan de oppervlakte.


Verse zoete aardappelen tijdens het droogproces. Voordat de knollen worden opgeslagen, worden ze tijdelijk bewaard bij ongeveer 26 graden Celsius gedurende ongeveer tien dagen. Het doel van deze behandeling na de oogst is het bevorderen van de zetmeel- en suikervorming in de knol en de wondgenezing.

Zoete aardappelopslag. De bewaartechnologie maakt het nu al mogelijk om de knollen bij ongeveer 13 graden te bewaren tot augustus van het volgende jaar.

Voor meer informatie:
Andreas Pottbäcker
Kartoffelhof Pottbäcker
Pottbäcker Markt- und Kartoffelhandel GmbH
Kengen 39
47509 Rheurdt, Duitsland
Tel: +49 2833 1447
[email protected]
www.pottbaecker.com