Sinds begin augustus verwerkt het Zwitserse familiebedrijf Dreyer AG, gevestigd in het Berner Seeland, de pas geoogste witte en rode kool tot zuurkool. Maar de aanhoudend hoge temperaturen beïnvloeden zowel de regionale teelt als de verkoop in de retailhandel in heel Zwitserland. "De verkoop is niet op het normale niveau voor deze tijd van het jaar, omdat het gewoon te warm is," meldt David Dreyer, directeur van het familiebedrijf.
"We hebben in sommige gevallen kleinere kolen, hoewel de interne kwaliteit van de producten tot nu toe meestal in orde is. Irrigatie is dit jaar absoluut noodzakelijk," zegt de zuurkoolspecialist, verwijzend naar het nog steeds hoge prijsniveau. "Vergeleken met vorig jaar zijn de teeltkosten met ongeveer tien procent gestegen. De kunstmestprijzen zijn iets gedaald, maar de kosten voor irrigatie en gewasbeschermingsmiddelen zijn weer gestegen."
Dreyer, die uitsluitend werkt met regionale telers binnen een straal van 50 km, wijst op de klimaatgerelateerde problemen met koolvliegen, trips en bijbehorende rot. "Dit veroorzaakt steeds meer problemen voor onze telers. Er wordt nu een op maat gemaakt teeltplan opgesteld, maar voor noodvergunningen is in Zwitserland altijd een speciale vergunning nodig. Door de trage verkoop blijft een deel van de producten op het veld liggen. Dat betekent dat we eerst de gevulde silo's leeg moeten zien te krijgen, zodat we de resterende kolen binnen kunnen halen voordat ze op het veld wegrotten."
Begin van het zure bietenseizoen
Naast de productie en marketing van rode kool, zure kool en wijnkool, is Dreyer AG ook betrokken bij de verwerking van ingemaakte bieten. "Half september konden we de eerste bieten oogsten. Na het rampzalige oogstresultaat van vorig jaar zijn we nu tevreden over de opbrengst en kwaliteit. Aanstaande maandag beginnen we met het verwerken en verpakken van de eerste nieuwe bieten, die binnenkort aan de retailers geleverd zullen worden. In de regel begint het nieuwe verkoopseizoen op 1 november," zegt Dreyer.
De 'Chabis-oogst' van dit jaar.
Automatisering en productdifferentiatie
De koolteelt in het Berner Seeland kent een lange traditie, maar staat de laatste jaren steeds meer onder druk. Dreyer: "Twee/drie extra telers, dat zou wenselijk zijn. Sommige van onze telers bevinden zich in een fase waarin de overdracht naar de volgende generatie aanstaande is, terwijl andere bedrijven nog steeds op zoek zijn naar een geschikte oplossing voor dit vraagstuk. De automatisering van werkprocessen is hierbij een doorslaggevende factor. "Veel telers hebben al hun eigen oogstmachines en de moeite die het kost om ze aan te passen is tegenwoordig minder arbeidsintensief, wat weer ten goede komt aan de efficiëntie."
Als bulkleverancier levert Dreyer AG voornamelijk aan de Zwitserse discountmarkten. "In dit marktsegment is er minder schapruimte voor nieuwigheden en productinnovaties. Toch hebben we een paar jaar geleden een nieuwe productlijn gecreëerd met onze delicatessenkruiden, die goed wordt ontvangen door bepaalde kopers. Het is echter een niche binnen een niche."
Voor meer informatie:
David Dreyer
Dreyer AG
Frenschenbergstrasse 7
CH-2575 Gerolfingen, Zwitserland
Tel.: +41 32 396 00 00
[email protected]
www.dreyer-ag.ch