Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italiaanse Agricor:

"Dit weekend gestart met Wonderful granaatappelen en de Caffin clementines"

"De vroege granaatappelrassen, waarvan de pluk dit jaar op 10 september met een weekje vertraging begon, zijn nu bijna allemaal geoogst. Er was 40% minder opbrengst, maar de hoge temperaturen kwamen de kwaliteit van het fruit ten goede. En dit weekend zijn we met het Wonderful ras aan de slag gegaan. Ook hiervan hangt er 30% minder fruit aan de bomen, maar de maten zijn wel groter dan die van de vroege granaatappelen. We hebben het over zo’n 400-500 gram per stuk", vertelt Natalino Gallo, voorzitter van Agricor, een telersvereniging uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, die eigenaar is van het merk Gallo.

Volgens Gallo is de kleinere oogst een gevolg van een minder goede vruchtzetting wegens de vele regens tot ongeveer half juni.


Natalino Gallo, voorzitter van Agricor

Volgens Gallo is de kleinere oogst een gevolg van een minder goede vruchtzetting wegens de vele regens tot ongeveer half juni.

Op 100 hectare oogstte Agricor vorig seizoen tussen de 2.000 en 2.200 ton granaatappelen.

Het citrusseizoen start met de Caffin clementines
De afgelopen twintig jaar nam het citrusseizoen bij Agricor steevast een aanvang rond 10 oktober. "Dit seizoen is dat vijf dagen later. We moeten immers wachten tot het fruit de juiste kleur en Brixwaarde bereikt. We starten met de Caffin clementines. De initiële hoeveelheden zullen vrij beperkt zijn. De Comune clementine verwachten we nog iets later dan gebruikelijk. Daarvan zullen de eerste volumes vermoedelijk pas eind november op de markt komen", verklaart Gallo.

"Wegens een gebrek aan temperatuurschommelingen komt het citrus niet op kleur. Het is nog steeds te warm en vochtig, met temperaturen rond de 30°C. Plantenziekten steken zo sneller de kop op. Samen met een grotere irrigatiebehoefte verhoogt dat toch de teeltkosten. En ze waren al aanzienlijk."

"Een lagere gemiddelde opbrengst en stijgende teeltkosten: het is een combinatie die niet werkt. In de vlakte van Sibari zie ik boomgaarden die er niet meer zo verzorgd bijliggen als vroeger, juist vanwege de stijgende kosten", vertelt Gallo. "Volgens de wet van vraag en aanbod zou de prijs moeten stijgen, gezien de beperktere oogst. Toch zijn we bezorgd, want met het warme weer grijpt de consument niet zo gauw naar citrus en dan is er nog de inflatie."

"In feite ligt het probleem voor groenten en fruit in de manier waarop het product op de markt wordt gebracht. In Zuid-Italië is de AGF-sector nog steeds erg gefragmenteerd en zal de teler altijd de dupe zijn als het om prijzen gaat."

"Wij hebben de morele plicht om de inkomsten van onze leden veilig te stellen, anders is het risico dat onze citrusteelt zal verdwijnen niet zo ver weg. En als dit gebeurt, dan zullen we ons moeten wenden tot de Spanjaarden, wier prijzen fors zullen stijgen", besluit Gallo.

Foto's van het artikel geleverd door Natalino Gallo

Voor meer informatie: www.gallofrutta.net/it