Tholen - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nieuw overzicht gepubliceerd met bedrijven en inspectielocaties die toegelaten zijn voor de export van vruchtgroenten naar Japan. Het gaat om aardbeien-, paprika- en twee pepertelers. Ook tomaat is terug van niet echt weggeweest, zo leert navraag bij de NVWA. Eén tomatenbedrijf heeft momenteel een exporttoelating.
Tomatentelers konden enige tijd niet naar Japan exporteren. Begin 2022 werd door het Kwaliteits-Controle-Bureau bekendgemaakt dat ''uit ervaringen en nader onderzoek is gebleken dat tomatenteeltbedrijven die gebruik maken van feromoonverwarring naast de verplichte monitoring met feromoonvallen, niet voldoen aan de door Japan gestelde voorwaarden'.
Tomaat terug
Op 16 oktober werd ook al een lijst gepubliceerd. Ten opzichte van die lijst zijn twee locaties van een paprikateler verdwenen. Tomatenteler Twinburg stond wel al op die lijst.
Bij navraag laat de NVWA weten dat er 'de afgelopen maanden tomaten zijn geëxporteerd naar Japan'. Export was ook in 2022 en 2023 mogelijk, 'op basis van tijdelijke afspraken' tussen NVWA, het ministerie van LNV en de Japanse overheid.
Hoe dat in 2024 gaat zijn, kan de NVWA 'nu nog niet inschatten.' Wel laat de NVWA weten met Japan in gesprek te zijn over de monitoringsmogelijkheden. "Er is een nieuwe monitoringsmethode getest. Japan heeft die nog niet goedgekeurd, maar gedoogt het wel. Om meer zekerheid te krijgen voor Nederlandse exporteurs, worden er gesprekken gevoerd met Japan om de nieuwe monitoringsmethode goedgekeurd te krijgen."
Pas als dat proces is afgerond zegt de NVWA daar iets inhoudelijks over te kunnen zeggen. Ook ten tijde van het bericht van het KCB al overleg gaande.
Bekijk de lijst hier met telers zoals gepubliceerd op 30 oktober 2023.
Fytosanitaire eisen
De bijbehorende exporteisen zijn deze zomer ook gepubliceerd. Een algemene regel is dat de producten vrij moeten zijn van plantparasitaire insecten en van bladresten. Voor aardbeien en Capsicum geldt praktisch vrij van Thrips en vrij van overige plantparasitaire insecten. Ook moeten bedrijven die naar Japan willen exporteren mee doen aan het MED FLY-protocol.
Los van de bovenstaande eisen, die maken dat lang niet al het areaal in het geval van paprika 'export-geschikt' is, speelden hoge luchtvrachtkosten de export ook parten. Inmiddels lijkt het, na moeilijke coronajaren, wel iets meer genormaliseerd.
Bedrijven kunnen worden toegelaten na een succesvolle deelname aan de 'Erkenning export Vruchtgroenten Japan'. Aanmelden voor de erkenningsregeling kan in het geval van Japan 'het hele jaar door'. Alleen voor China geldt dat een aanmelding het jaar vóór export binnen moet zijn.
Vlaamse export
In Vlaanderen kijkt men ook naar export op Japan van onder meer tomaat. Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten zei eind vorig jaar na een handelsmissie: "We hebben natuurlijk drie hoofdgroepen; aardbeien, tomaten en paprika's. Deze zijn alle drie nog niet toegelaten om naar Japan te exporteren. Er is echter een dossier opgestart om een opening te creëren voor de export van de Vlaamse tomaten naar Japan. Dat loopt ook via de FAVV en MAFF, maar is een project van de lange adem. Voor de Conference peren heeft dit tijd nodig gehad en dat zal voor tomaten niet anders zijn. Een dergelijke missie helpt dan wel om op de juiste knoppen te drukken."