De zoete aardappelteelt in Portugal heeft de afgelopen negen jaar een lange weg afgelegd, maar volgens Fernando Costa en Pat Fitzgerald van Nativaland is de opbrengst momenteel stabiel. "De zoete aardappelteelt in Portugal is de laatste tijd gestabiliseerd. Dit komt deels door de problemen met de waterbeschikbaarheid in het zuiden. Al zijn er natuurlijk altijd wel enige schommelingen in de opbrengst op jaarbasis. Zo verwachten we dit jaar iets minder volumes dan vorig seizoen. De kwaliteit is er de afgelopen negen jaar evenwel flink op vooruit gegaan en ook dit jaar zal die op peil zijn", legt Costa uit.
Fitzgerald stelt dat Portugal nog steeds delen van het proces kan verbeteren om aantrekkelijker te worden voor bepaalde markten, zoals opslag, verpakking en merkbeleid. "Portugal kan, ondanks de stabilisatie van de opbrengst, nog steeds veel groeien in eigen land en in de export. Momenteel lijken Portugese bedrijven echter weinig belangstelling en prikkels te hebben om te investeren in het opslag- en verpakkingsproces. Het is een ontbrekend onderdeel van de keten in Portugal. Dit was al het geval in 2017 en eerlijk gezegd is de situatie niet veel veranderd. Dezelfde problemen zijn vandaag de dag nog steeds aanwezig en andere teeltlanden, zoals de VS en Egypte, lopen ons voor in dit specifieke deel van het proces. Voor de landen die onze zoete aardappelen afnemen, zoals Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zou het heel interessant zijn als we onze mogelijkheden op het gebied van bewaring en verpakking konden vergroten."
Zoete aardappelen van Atlantic Sun Farms, een van de bedrijven waar Nativaland mee samenwerkt.
Rassenbescherming is een belangrijke factor, legt Fitzgerald uit. Momenteel is er sprake van een grote stijging van het aanbod van het Egyptische Bellevue, ondanks het feit dat sommige van de telers niet over de benodigde licenties beschikken en dus niet dezelfde regels hanteren als de rest. "Het is mogelijk dat de internationale markt op dit moment overspoeld wordt met zoete aardappelen zonder licentie uit Egypte. Natuurlijk hebben sommige Egyptische telers en exporteurs hun licenties allemaal op orde, maar andere dan weer niet, wat gevolgen heeft voor de Portugese export. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er helemaal niet tegen dat de Egyptenaren zoete aardappelen jaarrond leveren. Ik denk dat het zelfs goed is voor de sector. Maar ze moeten zich aan dezelfde normen houden als de Europese telers."
Er is ook het probleem dat rassen verkeerd geëtiketteerd worden, benadrukt Fitzgerald. "Vanuit Portugal brengen wij diverse rassen op de markt. Wanneer Egypte op de markt komt met hun niet-gelicentieerde product, dat niet aan dezelfde standaard voldoet, zal dit ons vermogen om de variëteiten te verbeteren in gevaar brengen. Samen met het AgCenter van de Universiteit van Louisiana hebben we veel onderzoek gedaan naar zoete aardappel. Het leidt ook tot oneerlijke concurrentie. Zoete aardappel zou als een tuinbouwproduct moeten worden beschouwd en onze rassen moeten worden opgenomen in de lijst van beschermde rassen. We hebben persoonlijk gezien dat producten verkeerd geëtiketteerd worden. We hebben bijvoorbeeld gezien dat Bellevue werd verkocht als Covington of Laranja. Dit betekent dat de consument het label niet kan vertrouwen, wat op zichzelf al een probleem is."
Ondanks de gemiste kansen op het gebied van naoogstprocessen verwachten Fitzgerald en Costa beiden een positief zoete aardappelseizoen voor de Portugese exporteurs. "Het seizoen begon iets eerder vanwege een warmer voorjaar. De planten evolueerden sneller dan normaal. De kwaliteit is redelijk goed en de volumes liggen in lijn met de verwachtingen. Kijken we naar de totale volumes voor Europa, kan de beschikbaarheid dit jaar misschien iets kleiner zijn, maar er is wel een aanzienlijke toename van Bellevue. Ook de maten en schil zien er goed uit en de bewaarbaarheid van ons product is verbeterd, ondanks het feit dat er nog investeringen ontbreken in het bewaren, wassen en verpakken. Portugal moet deze stap nog zetten om met andere origines te concurreren."
Voor meer informatie:
Fernando Costa
Nativa Land, Lda
Tel: +351 912988775 (Portugal)
[email protected]
https://nativaland.com/