De oogst van de Swing.bio-appelen is in volle gang. De appel wordt uitsluitend in Frankrijk geteeld door 35 telers in 4 verschillende teeltgebieden (Loirevallei, Alpen, Tarn & Garonne en Languedoc). Met een verwachte opbrengst van 3.700 ton dit jaar, tegenover 3.500 ton vorig jaar, blijft de opbrengst jaar na jaar groeien. Volgend jaar wordt een toename van het aantal arealen verwacht in het Loire-dal. Dankzij de gunstige weersomstandigheden in de boomgaarden dit jaar, belooft het een seizoen vol kwaliteitsfruit te worden.
De Swing.bio is ontwikkeld in 2019, wordt 100% biologisch en uitsluitend in Frankrijk geteeld. Het appelras is een kruising tussen de Gala-appel en een schurftresistente appel, die ook heel goed bestand is tegen bladluizen.
"Een onderscheidende appel op de biologische markt"
Ondanks een daling van 6,2% ten aanzien van de consumptie van biologische groenten en fruit, zijn consumenten niet massaal en ook niet volledig gestopt met het eten van biologische producten. De volumedaling, ongeveer 10%, is vergelijkbaar met die van andere voedingsmarkten, zonder daarbij het goedkopere segment mee te rekenem.
De Swing.bio is het ultieme voorbeeld van een product dat – dankzij alle compromissen dat het heeft gesloten en de smaakkwaliteiten waarover het beschikt – in het biologische schap zou moeten blijven liggen. De Swing.bio is namelijk veel meer dan zomaar een appel: de agro-ecologische ontwikkelingen bij het telen van deze appel reiken verder dan de specificaties van de biologische tuinbouw en verdienen het om te worden benadrukt, zodat de hele toekomstige tuinbouwsector een flinke stap vooruit kan zetten.
Baptiste Geoffray: Swing.bio-teler van het de in het Loiredal
Teeltproces van de Swing.bio heeft geringe impact op het milieu
"De Swing.bio, winnaar van de vierde editie van de LSA Bio et Responsable-trofee in de categorie 'pépite', heeft deze prijs gewonnen dankzij het feit dat het teeltproces een geringe impact op het milieu heeft en onderdeel is van een groot aantal agro-ecologische projecten. Met de hulp van externe partners hebbende Swing.bio-telers de biodiversiteit in hun boomgaarden namelijk in zoverre doorontwikkeld dat ze bijvriendelijk worden en het Bee Friendly-keurmerk, een keurmerk ter bescherming van bestuivers (bijen) hebben gekregen.
Degenen achter dit Europese initiatief wil de tuinbouw 'groener' maken door telers te ondersteunen en hen cursussen aan te bieden op het gebied van bijvriendelijke teeltmethoden. Daarnaast werken we samen met Beeguard, een startup die bijenkorven met elkaar verbindt om de impact van biodiversiteitsmaatregelen in boomgaarden te kunnen meten. Met deze oplossing willen de Swing.bio-telers meer te weten komen over het effect van boomgaardverbeteringen in de vorm van hagen en stroken met bloemen en over het effect van een algehele vermindering van het aantal 'boomgaardbehandelingen'.
Voor meer informatie:
Baptiste Geoffray
Tel. : +33 6 42 76 89 20
www.swing.bio