Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
regering gewaarschuwd

Areaal Franse tomaten daalt en aantal Marokkaanse importtomaten stijgt

AOPn Tomates et Concombres de France, de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers, hekelt het gebrek aan door de overheid gedane investeringen en de toename van het aantal regelgevende obstakels, die in Frankrijk elk jaar leiden tot een stijging van het aantal importtomaten. In 2022 bedroeg de Franse nationale tomatenopbrengst 425.552 ton, tegenover 357.118 ton in 2021, een stijging van 19%. Op de Franse markt vertegenwoordigen Marokkaanse tomaten (voornamelijk cherrytomaten) 63% van het totaal aantal importtomaten.

* Bron: Franse douane

Problemen binnen de sector leiden tot kleinere opbrengst
Volgens de resultaten van een rapport van het Franse ministerie van Landbouw van 1 september 2023 is de verwachting dat de nationale tomatenopbrengst in 2023 met 13% zal dalen tot 457.000 ton. Deze daling zou verband houden met een daling van 13% ten aanzien van de in kassen geteelde tomaten in dat jaar. Andere resultaten uit het rapport wijzen erop dat de totale tomatenopbrengst zich met name stabiliseert als gevolg van diversificatie naar oudere rassen en kleinere maten met een kleinere opbrengst. Terwijl de aanvoer in Frankrijk tussen 2019 en 2021 gemiddeld slechts 58% bedraagt, vreest de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers dat dit cijfer nog lager zal uitkomen.

Een gebrek aan (zon)licht aan het begin van het seizoen en stijgende teeltkosten, die telers soms dwingen om het planten uit te stellen, hebben ervoor gezorgd dat de tomatensector in 2023 is geconfronteerd met een aantal beperkingen die de productiviteit in gevaar hebben gebracht. Daarnaast wijst de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers met een beschuldigende vinger naar de veelvuldige regelgevende druk die er is, het enige resultaat van maatregelen die niet zijn aangepast aan de werkelijkheid in het veld, verwijzend naar het verpakkingsaspect van de AGEC-wet, met een aantal opeenvolgende uitvoeringsbesluiten, die op haar beurt is gekoppeld aan een aantal Europese verordeningen die nog in ontwikkeling zijn. Deze instabiliteit ten aanzien van de regelgeving dreigt te leiden tot extra investeringskosten in verpakkingsapparatuur die grotendeels vermeden hadden kunnen worden.

Toename van het aantal Marokkaanse importtomaten
De daling in het aantal in Frankrijk geteelde producten is gunstig voor de Marokkaanse importtomaten, meent de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers, die benadrukt dat de Marokkaanse tomatensector hierdoor dit seizoen weer dezelfde recordcijfers zal weten te behalen als vorig seizoen. Met meer dan 700.000 ton aan voor Europa bestemde exporttomaten, waarvan 51% voor Frankrijk, kunnen Marokkaanse tomaten profiteren van ultragunstige handelsovereenkomsten en het gebrek aan duidelijke etikettering rondom de herkomst.

Franse telers waarschuwen al sinds 2022 voor deze situatie. Na een oproep van Légumes de France zijn in diverse supermarkten twee 'etiketteringsacties' georganiseerd. De eerste heeft in september 2022 plaatsgevonden en de tweede begin juni 2023. De telers bekritiseerden toen de overvloed aan Marokkaanse tomaten in de supermarktschappen, de gelijkenis tussen de verpakkingen van de twee herkomsten en vroegen de Franse leveranciers om de Franse herkomst te promoten.


Etiketteringsactie in september 2022

Plan Souveraineté komt beloften niet na
Voorzitter van de Franse Nationale Vereniging van Tomaten en Komkommers Jean-Pierre La Noë vraagt zich af wat er precies is gebeurd met het Plan Souveraineté, het soevereiniteitsplan voor groenten en fruit, dat de gemaakte beloften duidelijk niet nakomt en voegt eraan toe dat telers nog altijd aan het wachten zijn op stevige signalen om te kunnen investeren. Om die reden en gezien het risico dat de in Frankrijk geteelde tomaten geleidelijk aan dreigen te verdwijnen ten gunste van de importtomaten, vraagt de sector de Franse regering om met een reëel ontwikkelings- en investeringsplan te komen en om meer steun voor de renovatie van Franse tomatenkassen.

Voor meer informatie:
AOPn Tomates et Concombres de France
[email protected]
tomates-de-france.com