In Sri Lanka heroverwegen bedrijven in de industrie hun aanpak van export vanwege veranderingen in de wereldeconomie. Ze stappen af van de traditionele exportproducten zoals thee en rubber en gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om hun rijke landbouwhulpbronnen te benutten.
Kokosnoten zijn een van die hulpbronnen met tal van mogelijkheden en spelen nu een belangrijke rol in deze verandering. Ongeveer 12% van de totale land- en tuinbouwproductie van het land komt van kokosnoten.
Volgens statistieken van het CRI heeft Sri Lanka een jaarlijkse kokosoogst van 2,8 tot 3,2 miljard noten. Maar deze overvloed is niet genoeg om te voldoen aan de jaarlijkse vraag van 4,6 miljard noten, die wordt aangedreven door binnenlands gebruik, de productie van kokosolie en export.
Wat opvallend is aan deze verandering, is dat Sri Lanka zich richt op innovatieve en waarde toevoegende kokosproducten in plaats van traditionele export. Dit laat zien dat kokosnoten niet alleen veelzijdig zijn, maar ook lucratieve exportproducten met enorm potentieel.
Kokosmelk en -room
In een tijdperk waarin de wereldwijde voorkeur verschuift naar gezondere, plantaardige alternatieven, ondergaan kokosproducten, vooral kokosmelk, een ongekende stijging in de vraag. Als Sri Lanka deze transformatiegolf omarmt, kan het zijn overvloedige kokosbronnen maximaliseren en zich perfect aanpassen aan de evoluerende smaken en verlangens van de wereldwijde consument.
Ondanks het tekort van 1,4 tot 1,6 miljard kokosnoten, worden er in ons land nog steeds 1,8 miljard kokosnoten gebruikt, voornamelijk voor culinaire doeleinden. Door een groter deel van deze consumptie te gebruiken voor de productie van industriƫle producten met toegevoegde waarde, zoals kokosmelk en kokosroom, kan Sri Lanka zijn kokosbronnen efficiƫnter gebruiken.
Bron: island.lk