Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carlos Nemesio van Anecoop: “Snelste seizoen ooit”

"Minder kakihandelaren in Spanje"

Het seizoen van de Rojo Brillante kaki is ongeveer drie weken geleden van start gegaan voor Anecoop, de grootste teler en handelaar van dit fruit in Spanje. De telersorganisatie brengt ongeveer de helft van de Spaanse kaki’s op de markt. Voor dit seizoen verwacht Anecoop een oogst van ongeveer 110.000 ton. Dat is een duidelijk herstel ten opzichte van vorig seizoen, toen slechts 55.000 ton op de markt werd gebracht. Maar twee jaar geleden was de oogst nog groter.

"Dit is het snelste kakiseizoen dat ik heb meegemaakt in mijn elf jaar in de branche", zegt Carlos Nemesio, directeur kaki- en watermeloenverkoop bij Anecoop. "We zijn eerder dan gepland met goede volumes aan de slag gegaan en de vraag vanuit de markt is goed. De warmte overdag en de koelere nachten versnellen de rijping, waardoor de smaakkwaliteit van het product uitstekend is. Mensen keren terug naar dit product na een eerste aankoop."

"Hoewel we hieraan blijven werken, zijn er nog steeds geen computermodellen waarmee we de oogst nauwkeurig kunnen voorspellen. Op dit moment wijst alles erop dat de opbrengst op 70% van het productiepotentieel van ongeveer 150.000 ton zal stranden. Maar dat is toch 30% meer dan vorig seizoen", zegt Carlos Nemesio.

Naarmate de oogst vordert, neemt het volume evenwel af als gevolg van de overvloed aan middelgrote en kleine kalibers.

"Dit jaar hebben we volop fruit van 200 gram. Dat is vrij klein. Dit komt door de impact van hoge temperaturen in de bloeifase, plantstress en het hoge aantal vruchten per boom. En bij kleinere kalibers neemt de totale opbrengst dus af", legt de verkoopverantwoordelijke uit. "Hagelstormen in sommige teeltgebieden hebben ook bijgedragen aan een kleinere oogst en een stijging van het percentage klasse II fruit."

De prijzen worden momenteel als acceptabel beschouwd, binnen de grenzen van de winstgevendheid, aldus Carlos Nemesio. "De voorraden in de magazijnen zijn niet te omvangrijk dankzij een vrij continue verkoop. Het aantal kakihandelaren is gestaag verminderd en het aanbod is nu iets geconcentreerder, wat een beter beheer mogelijk maakt. Supermarktketens zijn bereid om te betalen voor de prijzen die we doorgeven. Dat heeft deels te maken met het feit dat we uit een zomerseizoen komen met zeer hoge prijzen vanwege het beperkte aanbod."

De sector volgt de evolutie van plagen op de voet, want de afgelopen jaren is dat toch een van de grootste bedreigingen voor de kakiteelt geworden. "Met deze temperaturen, die warmer zijn dan normaal, valt het nog te bezien hoe de cotonet plaag zal evolueren. Op dit moment is de impact van de populaties van de tweede en derde generatie niet zorgwekkend, maar we merken wel een iets grotere aanwezigheid van wittevlieg", waarschuwt Carlos Nemesio.

De kakiconsumptie blijft langzaam toenemen in Spanje en landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. De verkoopvertegenwoordiger hoopt dit jaar de eerste ladingen naar de Chinese markt te kunnen verzenden.

"Twee derde van de bedrijven die dit jaar zijn geregistreerd om naar China te exporteren zijn onderdeel van Anecoop. Deze week worden de laatste audits uitgevoerd om het exportprotocol definitief te bezegelen", vertelt Carlos Nemesio. "Het is een grote markt die het product goed kent. En hoewel we staan te popelen om die markt te veroveren, weten we dat het stap voor stap moet gebeuren, te beginnen met testvolumes. We kunnen niet meteen enorme hoeveelheden verschepen, want dat houdt te veel risico's in."

Voor meer informatie: anecoop.com