Hoewel alle betrokkenen een vroege start van de appeloogst hadden verwacht, is de start van de oogst in het Alte Land uitgesteld. Inmiddels is de oogst van dit jaar bijna afgerond. "We hebben consistent fruit van zeer goede kwaliteit en ideale kalibers geoogst. De overgang van de oude naar de nieuwe oogst was dit jaar ook optimaal. Daardoor hadden we te maken met een open markt, waardoor we de vroege appelen en de eerste bewaarrassen zeer goed konden plaatsen. Het areaal vroege appelen is relatief constant. Het resterende hoofdras in dit segment is de Delbarestivale", zegt Jürgen Schliecker, fruitgroothandelaar en directeur van het gelijknamige bedrijf met vestigingen in Jork en op de groothandelsmarkt in Bremen.
De marktprijzen zijn tot nu toe voldoende geweest voor de telers, vervolgt Schliecker. "Gelukkig zijn de huidige prijzen niet te vergelijken met die van vorig jaar, die gewoonweg rampzalig en kapitaalverslindend waren. Als we dit seizoen een situatie hadden gehad die vergelijkbaar was met vorig jaar, zouden er zeker veel telers zijn afgevallen. De meesten zouden het gewoon niet overleefd hebben. Terwijl sommige fruitteeltbedrijven hun activiteiten hebben gestaakt vanwege de kostensituatie, zijn andere telers vooral gestopt vanwege hun leeftijd, bij gebrek aan opvolgers. De enorme kostenstijgingen van de minimumlonen en de energiekosten hebben dit proces versneld. De verhoging van de tol voor vrachtwagens op 1 december, die bijna gelijk staat aan een verdubbeling, zal ook een enorme impact hebben."
Sterke prijsconcurrentie in het fruitschap
Volgens Schliecker is het bijzonder moeilijk om de extra kosten door te berekenen aan de handel en uiteindelijk aan de consument. "Door de algemene kostenstijgingen en de daarmee samenhangende lagere budgetten reageren veel consumenten zeer prijsbewust. Als de prijzen op het verkooppunt te hoog worden in vergelijking met alternatieve producten, is er een duidelijke terughoudendheid om te kopen. Dit was het geval in het afgelopen seizoen. De appelprijzen stonden onder extreme druk en waren niet langer redelijk, omdat bananen en geïmporteerd zachtfruit in overvloed aanwezig waren en daarom tegen zeer lage prijzen werden aangeboden. Inmiddels zijn de prijzen voor deze productgroepen gelukkig weer op een redelijk niveau. In de herfst zijn er traditioneel veel consumenten die appelen uit eigen tuin kopen. Daarom kunnen we uit ervaring vanaf half november beter inschatten hoe de consument zal reageren op de huidige marktontwikkeling."
Het familiebedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Jork, in het hart van het Alte Land. Het bedrijf heeft ook een vestiging op de groothandelsmarkt van Bremen.
De hardfruitsector opnieuw bekijken
Van de vele nieuwe rassen die in het Alte Land worden geteeld, heeft vooral de Wellant zich de afgelopen jaren snel een plaats veroverd, aldus de fruithandelaar. "Het areaal is aanzienlijk uitgebreid vanwege de zeer goede vraag. De Wellant wordt niet alleen gekenmerkt door zijn uitstekende smaak en goede resistentie. Door zijn uitstekende houdbaarheid kunnen appelliefhebbers 12 maanden per jaar genieten van hun favoriete appel. Vooral in de zomermaanden is het een echt smaakalternatief voor de voorheen dominante Jonagold, waarvan de verkoop toch al terugloopt. Voor de rest blijft de Elstar met zijn evenwichtige suikerzuurverhouding het topras bij uitstek en het vlaggenschip in het appelschap."
Hoewel het Alte Land bij uitstek geschikt is voor de appelteelt, wint sinds enkele jaren ook de perenteelt weer aan belang. "Er is
momenteel een mentaliteits-verandering gaande en de consument is steeds meer geïnteresseerd in peren. Hier in het Alte Land worden bijvoorbeeld in beperkte mate peren van het ras Conference aangeplant, maar ook clubrassen zoals Xenia. Er zijn ook proeven met verschillende rassen met een rode schil. We zitten nog steeds in een soort ontdekkingsfase, want nu moeten we de beste rassen voor onze klimatologische omstandigheden bepalen, zodat we de perenteelt de komende jaren geleidelijk kunnen uitbreiden."
Volgens Jürgen Schliecker is er tegenwoordig vooral vraag naar knapperig, sappig fruit met een evenwichtige smaak. Toch verschilt de vraag van de consument naar appelen sterk van regio tot regio. "Terwijl appelen met 'karakter' populairder zijn in Noord-Duitsland, d.w.z. met een lichtzure toets, geeft het zuiden de voorkeur aan zoetere rassen, zoals Fuji."
Voor meer informatie:
Jürgen Schliecker
Schliecker GmbH & Co. KG Fruchthandels KG
Osterjork 30
D-21635 Jork
Tel: +49 (0)4162-90010
Großmarkt Bremen
Tel: +49 (0)421-551710
[email protected]
www.schliecker-fruchthandel.de