Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen De Ridder, Jeroen Pompoen:

"Vanuit de markt is er meer vraag naar kleinere maten pompoenen"

Tholen - Nu de temperaturen steeds meer dalen en de dagen donkerder worden komt ook de verkoop van de 'typische wintergroenten' steeds meer op. Ondanks een stijgende trend om pompoenen buiten de najaarsmaanden meer aan de man te brengen, blijft dit het product bij uitstek waar men aan denkt als koning winter om de hoek komt kijken. Zo ook bij teler Jeroen de Ridder, waar de oogst inmiddels achter de rug is. "We hebben toch zeer positieve opbrengsten. Bovendien is er al weer veel vraag naar de nieuwe oogst", aldus de teler uit het Vlaamse Sint-Gillis-Waas.

Jeroen heeft hier samen met zijn vrouw Ilse een teeltbedrijf waar hij op zo'n 64 hectare pompoenen teelt. De liefde voor dit variërende product zat er bij de teler, die daardoor al de geuzennaam Jeroen Pompoen heeft aangenomen, al vroeg in. "Van kinds af aan was ik al bezig met de kweek van verschillende soorten pompoenen; klein, groot, groen, oranje. Het kon niet gekker." In 2007 besloot de gepassioneerde teler het vervolgens professioneel aan te pakken. In eerste instantie met de opplanting van kiwibessen, maar al snel werden pompoenen de hoofdmoot van het bedrijf. Inmiddels teelt hij zo'n 25 variëteiten, maar heeft hij zelfs een speciaal perceel ingericht voor het experimenteren met tientallen verschillende soorten. "Het grootste deel van ons areaal bestaat echter uit Hokkaido en flespompoenen, maar ook met variëteiten als Kobucha, spaghetti- en grijze pompoenen zijn we veel bezig."

Grove maten, maar meer vraag naar kleinere pompoen
Recent heeft Jeroen Pompoen samen met Coöperatie Hoogstraten een speciale dag georganiseerd om de pompoen ook buiten de wintermaanden populairder te maken. Toch blijft de vraag het grootst als het weer achteruit gaat. Dat moment is nu weer aangebroken en de teler, die voornamelijk aan de Belgische markt levert, kijkt dan ook positief naar het nieuwe seizoen. "We hebben kwalitatief goede opbrengsten kunnen realiseren, maar toch heeft de hitte begin september er nog wel voor gezorgd dat er wat zonnebrandschade was hier en daar. Het was natuurlijk uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, waardoor ook de pompoenen er wat aan moesten wennen. Desalniettemin verwacht ik weinig problemen in de afzet. Het enige wat een smetje zou kunnen zijn, is dat alle soorten eigenlijk wat aan de grove kant zijn. Vaak associeert men dat met een positieve oogst, maar in de pompoenen is dat vaak niet gewenst. Vanuit de markt is er meer vraag naar kleinere maten tussen de 1 en 2 kilo. Hier zullen we dit jaar nog wel eens overheen gaan."


Jeroen en Ilse De Ridden - Heyrman

De afzet verloopt, zo stelt Jeroen, vooralsnog ook naar wens. "De vraag kwam dit jaar al vroeg op door het regenachtige weer van augustus. Alleen laten de zeer warme weken van september zien hoe weersafhankelijk pompoen nog altijd is. De vraag viel gelijk compleet weg, maar inmiddels heeft deze zich weer redelijk hersteld. Over het algemeen verloopt de afzet altijd vrij stabiel gedurende de wintermaanden. Pompoen heeft sinds de pandemie meer bekendheid gekregen en deze is eigenlijk niet meer weggegaan. Alleen zijn er bepaalde weersvoorwaarden nodig om mensen te laten denken aan de pompoen. We zijn dan ook, samen met de coöperatie, hard bezig om dit denkbeeld van de consumenten aan te passen."

Veel verschillende soorten
Want daar zit misschien de grootste uitdaging voor de pompoen, zo stelt Jeroen. "Men kijkt naar een pompoen en denkt; 'soep', en dan nog het liefst met een flespompoen. Ik ben echter een groot voorstander van het gebruik van andere soorten pompoen die op andere manieren bereid worden. De opkomst van verspakketten helpt de consument hier al ontzettend goed bij. Je ziet dat men er dan meer mee gaat experimenteren. In België loopt deze trend nog een beetje achter. Men vraagt bij ons aan huis ook nog altijd vaak naar de beste pompoen om soep mee te maken. Toch is het een goede trend, waar desalniettemin nog altijd vaak de flespompoen in zo'n pakket gaat. Dat past dan beter, omdat hij langwerpig is. Probeer eens een andere soort, zou mijn advies zijn. Het zal een positieve verassing teweeg brengen."

Eerste oogstmachine
Dit seizoen heeft Jeroen daarnaast de eerste oogstmachine van Europa in gebruik genomen. Deze machine, die voornamelijk voor Hokkaido pompoenen gebruikt wordt, is een echte uitkomst, zo stelt Jeroen. "Voor flespompoen is het nog wat lastig, omdat deze eigenlijk te gevoelig is. Voor de andere soorten is het ideaal. We zijn een stuk efficiënter en bovendien besparen we veel handjes, wat in deze tijden ook geen overbodige luxe is."


De eerste oogstmachine

Voor meer informatie:
Jeroen Pompoen
Heerweg 3
9170 Sint - Pauwels
0484 73 86 64
[email protected]
www.jeroenpompoen.be