Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met dubbel plastic hebben we oplossing voor vochtprobleem gevonden"

Wim de Weert teelt al 15 jaar aardbeien in Portugal voor Nederlandse en Franse markt

Tholen - Vijftien jaar terug verkaste Wim de Weert naar Portugal om 10 kilometer ten noorden van Faro een aardbeienkwekerij (Rei de Morangos) te gaan runnen. "Van origine waren wij plantenkwekers. We verkochten ook wel aardbeienplanten aan Portugese telers, maar van ons advies kwam toen niet veel terecht. Toen zijn we het zelf maar gaan doen."

Wim teelt zelf aardbeien op ruim 2 hectare en vermarkt ook de aardbeien van een collega-teler met nog eens 1,5 hectare. Wim is aangesloten bij Veiling Zaltbommel en levert - via de veiling - eveneens de Franse groothandel Fruits Rouges. "We telen de laatste jaren de rassen als Magnum en Favori en die zijn nogal gewild in Frankrijk. Van eind november tot eind april sturen we onze aardbeien naar Nederland en Frankrijk."

De lokale afzetmarkt is voor Rei de Morangos minder aantrekkelijk. "Buiten het toerisme in Zuid-Portugal hebben de mensen hier geen hoog bestedingspatroon. De Portugezen gaan geen 6-8 euro voor een kilo aardbeien betalen. We zitten hier op een steenworp afstand van Huelva waar op een areaal van 6.500 hectare aardbeien worden geteeld. Kwalitatief kun je die absoluut niet vergelijken, maar die worden voor 1,80 euro per pond verkocht."

De Nederlander teelt de aardbeien op kokossubstraat, in koude kassen. "Dat is een uitdaging met vocht, maar we steken bewust de kachel niet aan. Buitenom het transport hebben we daarom geen enkele voetafdruk", verklaart Wim. Logistiek is in de loop der jaren wel een grote kostenpost geworden. "Naar Nederland is het toch snel 2 dagen tuffen. De transportkosten zijn in een jaar of vijf verdubbeld."

Om de vochtproblemen te voorkomen investeerde hij twee jaar terug in dubbel plastic. "Dat is goed bevallen. Hebben we nu buiten slecht weer, dan blijft het toch binnen droog. Weet je, het gebeurt hier toch elke drie jaar wel een keer dat je tien dagen slecht weer hebt met alle kwaliteitsgevolgen van dien. Dat kun je gewoon niet hebben. Met dubbel plastic is dat verleden tijd."

Ook afgelopen week raasde er weer een storm over de Portugese zachtfruitkwekerij. "Er viel 130 millimeter regen, verdeeld over twee dagen. We hadden een klein beetje schade." Van watertekort heeft Wim in Portugal over het algemeen geen last. "Er valt hier gemiddeld zo'n 650-700 mm water in de winter. Als je dat opvangt kun je dat gedurende het jaar prima inzetten, alleen zit dat hier nog niet zo in de cultuur gebakken."

Na 15 jaar Portugal is er geen haar aan Wim's hoofd die denkt aan een terugkeer naar Nederland. "Ik vind Nederland een regelgeverig, zeikerig land geworden. Ik heb nog lang in Nederland een bedrijf gehad, maar ik had dat al veel eerder moeten afstoten. Hier in Portugal worden ondernemers nog omarmd en is men blij dat je twintig man in dienst hebt. Hier kun je nog écht leven!"

Voor meer informatie:
Wim de Weert
Rei de Morangos
Tel: +351 914210741
[email protected]