Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schoolfruit gekort en schoolzuivel krijgt wel extra vergoeding

Acht schoolfruitleveranciers haken af voor vergoeding van 18 cent per stuks fruit

Tholen - Afgelopen week luidden acht leveranciers en de grootste distributeur van schoolfruit al de noodklok en vandaag trommelden ze Kamerleden, pers en gebruikers op om extra te onderstrepen dat het ministerie van LNV in beweging moet komen. Minister Adema stemde onlangs in met een verlaging van 25 naar 18 cent per stuk fruit afgeleverd stuk fruit op een school in Nederland. "Voor iedereen in de AGF-sector zal duidelijk zijn dat er daarvoor geen kwaliteit geleverd kan worden", aldus woordvoerder Peter de Boer.


René Vernooij geeft toelichting

De leveranciers van schoolfruit willen met de politiek in gesprek. Op Fruitbedrijf Vernooij kregen leden van de Tweede Kamer en Europarlementariërs een kijk in de kijk in de keuken voor het leveren van fruit en groente aan scholen. Ook was er een schoolklas aanwezig die al jaren EU Schoolfruit ontvangt. Als er geen structureel betere vergoeding komt, is het risico groot dat 100.000-den kinderen volgende maand geen schoolfruit geleverd krijgen.


Perenproeverij door schoolklas uit Maarssen

De minister heeft de verlaging doorgevoerd naar aanleiding van berekeningen van WUR. Het is een rapport wat aantoonbaar vol fouten staat volgens De Boer. Buiten dat snapt hij niet dat de minister instemde met de verlaging omdat ieder consument merkt dat de voedselprijzen in het afgelopen jaar juist sterk gestegen zijn. Ook is het wrang dat de vergoedingen voor schoolzuivel juist met 33% omhoog zijn gegaan.


Een kijkje in de koelcel van Vernooij

"18 cent is echt te weinig, ook omdat er veel eisen gesteld worden aan het schoolfruit, in de pakketten moeten gevarieerd zijn en importproducten als sinaasappelen, kiwi en banaan bevatten. Van deze 18 cent moeten de leveranciers ook nog btw afdragen, waardoor het een netto bedrag van 16,5 cent is. 16,5 cent blijft over voor het kopen van het fruit, ompakken, vervoeren naar de scholen, contact met de scholen, overhead en voorfinanciering. Aangezien de minister de leveranciers pas na 150 dagen hoeft te betalen volgens de voorwaarden in zijn schoolfruitregeling kun je wel uitrekenen hoe de rente ook nog oploopt….Deze prijs is niet eerlijk naar de kinderen en ook niet naar het Nederlandse bedrijfsleven", aldus De Boer.


René Vernooij , Anton Bouwman en Jesse Vernooij

Tijdens de dag bleek ook dat de berekening van de WUR voor de vergoeding nader onderzocht moest worden. De Hooge Waerder Accountants heeft het rapport op verzoek doorgelezen. "Het valt ons op dat bij meerdere berekeningen in het rapport het lijkt alsof deze niet volgens de verwachte methodiek/ uitgangspunten tot stand zijn gekomen. (...) Daarnaast lijkt er niet een consistente methode te zijn gehanteerd ten opzichte van de onderzoeken van voorgaande jaren. Op basis van deze eerste constateringen zou het een logisch vervolg zijn om het rapport nader te laten onderzoeken", zo luidt hun conclusie. Ook blijkt op basis van een berekening van de RVO dat er met deze vergoeding aan het einde van de streep 4,5 eurocent overblijft voor inkoop van de (biologische) groenten en fruit.


Aspirant kamerleden Kees van Vuren (BBB) en Sita van Keimpema (BVNL) krijgen uitleg over de cijfers van Peter de Boer

Het lijkt een geslaagd initiatief. De aspirant-kamerleden zijn het met de schoolfruitleveranciers eens dat dat er op basis van deze 'foutieve' berekeningen geen beleid gevoerd mocht worden. Zij gaven aan dat de in gesprek gingen met de fractievoorzitters om te kijken of er een oplossing is te vinden. Ook was er volop belangstelling van de landelijke media. De leveranciers zijn hoopvol dat er iets gaat gebeuren met de verlaagde vergoeding.