Tholen - Spaanse citrustelers en exporteurs lijken een zeer bijzonder seizoen tegemoet te gaan. "Het algemene beeld is wel dat het dit jaar echt een moeilijk seizoen gaat worden, met sinaasappelen voorop, maar ook met mandarijnen", vertelt Lisan van Koppen van Jaguar the fresh company, die zowel de week voor de Fruit Attraction als afgelopen week verschillende Spaanse klanten en leveranciers bezocht.
"Spanje heeft een heel raar voorjaar gehad, waarin het eerst heel koud is geweest en daarna er een lange periode geen druppel regen is gevallen. Door de droogte wordt er met name veel klein fruit verwacht. Normaliter resulteert dat in meer kilo's, maar het weer heeft niet meegeholpen, zo is er een groot percentage fruit beschadigd door vreemde weersomstandigheden en daardoor is het aanbod exportgeschikt fruit beperkt", vertelt Lisan. "Het positieve nieuws is wel dat de smaak van het Spaanse fruit door al de zonuren top is."
Gevolg is dat de Spanjaarden druk op zoek zijn naar alternatieven. "Veel grote producenten en importeurs kijken welke andere opties ze hebben, zoals in Egypte en Marokko, al lijkt dat laatste land met dezelfde problemen te kampen als Spanje", vertelt Lisan. "De Spanjaarden zijn voor de vroege variëteiten echt aan het shoppen. Dit zorgt voor een spannende markt, want de Egyptische exporteurs ruiken hierdoor ook volop kansen."
"Ik wil niet zeggen dat er paniekvoetbal heerst, maar iedereen is wel zijn opties aan het verkennen. Of de soep uiteindelijk zo heet gegeten wordt als geserveerd, blijft afwachten. Maar we hebben ook met het overzeese seizoen gezien dat de tekorten aan konden blijven houden. Het leek gedurende het Zuid-Afrikaanse perssinaasappelseizoen vaak niet gekker te kunnen, maar de situatie bleef zich vervolgens maar herhalen."
Andere marktverhouding
"Ook in Spanje zorgen de tekorten voor een andere marktverhouding. Zo hoorde ik van een handelaar die vroeger tijdens de oogstperiode altijd fruit op het hout kocht, dat hij nu al de Lane Late sinaasappelen moest kopen die eind februari / begin maart worden geoogst. Best risicovol, omdat niemand weet wat er de komende maanden nog gaat gebeuren, maar als hij het nu niet doet, kopen anderen het fruit op."
"Ook de mandarijnenprijzen liggen aan de hoge kant. De laatste overzeese mandarijnen zijn nu in de markt, maar dat zijn minimale aantallen. Momenteel voeren we onder meer Marisol, Orogros en Clemenules, allemaal met blad. Met name voor de laatste volgekleurde overzeese mandarijnen wordt dik geld betaald. Nu is er wat overlap tussen de Spaanse variëteiten, maar die zijn naar verwachting vroeg klaar en dat lijkt weer te resulteren in een moeilijke decembermaand, wat toch traditiegetrouw altijd een goede maand is voor de afzet van mandarijnen. Voor de latere variëteiten zoals Nadorcott wordt daarentegen wel weer een opleving verwacht."
De citroenen lijken op dit moment de malaise te ontlopen. "De verwachting is dat er in Turkije en Spanje voldoende citroenen zijn en dat er weinig overzeese citroenen nodig zijn, maar het is nog vroeg en met een vorst aan het begin van het jaar kan de situatie voor volgend jaar zomer zomaar omslaan", aldus Lisan.
"Het watertekort is bij veel Spaanse telers wel problematisch aan het worden. Zo hoorde ik dat verschillende slatelers minder hebben geplant omdat ze niet de garantie hebben dat ze voldoende water beschikbaar hebben en de gok op regen durven ze niet aan. Los van het watertekort en de weersomstandigheden is de animo voor de citrusteelt een stuk minder groot en zijn er ook best wat verouderde boomgaarden ongebruikt."
Strijd om Egyptisch citrus losgebarsten
Jaguar heeft een sterke positie opgebouwd in het Egyptische citrus. "We hebben hier een aantal sterke partners en met onze engineer die daar maandelijks aanwezig is om alles te coördineren komen we tot fruit dat steeds beter is qua sap en smaak. Wel zie je dat momenteel om het Egyptische citrus een strijd is losgebarsten van de diverse continenten en prijstechnisch delft Europa dan vaak het onderspit", aldus Lisan.
De wereldwijde aanwezigheid noemt Lisan de kracht van Jaguar. "We kunnen klanten vanuit onze verschillende filialen (Leopard, Carcal, Pantera en Otorongo) jaarrond bedienen. Of dit nu gaat om avocado's uit Zuid-Amerika, grapefruit uit Zuid-Afrika, pomelo's uit China of sinaasappelen uit Egypte, in die zin zijn we een onestopshop!"
Voor meer informatie:
Lisan van Koppen
Jaguar, the fresh company
T. +31 (0)180 750 566
[email protected]
www.jaguarthefreshcompany.com