Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko's rozemarijnseizoen loopt ten einde

Het Marokkaanse rozemarijnseizoen loopt langzaam ten einde. Exporteurs blijven de diverse markten op drie continenten bevoorraden.

Mehdi Benchekroun, een rozemarijnteler in de regio Ouarzazate: "Terwijl wilde rozemarijn het hele jaar door wordt geëxporteerd, loopt het seizoen voor gecultiveerde rozemarijn van mei tot december. Opgemerkt moet worden dat geteelde Marokkaanse rozemarijn zeer gewild is op de internationale markt, dankzij het hoge gehalte aan rozemarijn- en carnosinezuur, wat interessant is voor fabrikanten van ingrediënten voor de farmaceutische en voedingsindustrie."

De exporteur voegt eraan toe: "De vraag komt van de grootste producenten van actieve ingrediënten in de VS, Canada, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Italië, het VK, China en India. Rozemarijn wordt dan droog, versnipperd of in vellen geëxporteerd, afhankelijk van het industriële proces en het actieve ingrediënt in kwestie."

"Een deel van de vraag naar gecultiveerde rozemarijnrassen, waarvan Marokko er meer dan 26 heeft, is voor culinair gebruik of oliewinning. Rozemarijn wordt dan vers geëxporteerd," vervolgt Benchekroun.

Op de markt voor rozemarijn concurreren de Marokkaanse telers met verschillende andere landen, voegt de teler eraan toe. "Rozemarijn is te vinden in Oost-Europa en het Middellandse Zeegebied, maar ook in China en Noord-Amerika. De Marokkaanse teelt onderscheidt zich echter positief, vooral voor industriële toepassingen. Terwijl rozemarijn van de concurrentie gemiddeld tussen 1,5% en 2,6% carnosinezuur bevat, bevat Marokkaanse rozemarijn tot 6%. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat deze plant zeer resistent is en dat de teelt niet wordt beïnvloed door de klimatologische complicaties die dit jaar andere gewassen in Marokko hebben getroffen."

"De teelt van aromatische en medicinale planten heeft de afgelopen tien jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt in Marokko, met de herstructurering en modernisering van de sector, waardoor traceerbaarheid en perfectie in de teelt, oogst en verwerking mogelijk zijn geworden," licht Benchekroun verder toe. "Naast rozemarijn telen we ook andere belangrijke kruiden, zoals verbena. Dit wordt ook geëxporteerd, voor vergelijkbaar gebruik: directe consumptie of botanische extractie."

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & CO
Tel.: +212661214337
[email protected]