Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ecomac

"Verliezen door storm zullen Marokkaans avocadoseizoen niet laten ontsporen"

Het stof is gaan liggen en het plaatje wordt stilaan duidelijk voor de Marokkaanse avocadosector na de doortocht van storm Bernard vorige week. Abdelmoumen El Achkar, avocadoteler en CEO van Ecomac: "Het is niet zo erg als gevreesd. We hebben wel wat schade opgelopen, maar het seizoen zal niet ontsporen."

"Over heel Marokko is zo’n 6.000 ton of 10% van de oogst verloren gegaan. Vooral grote kalibers Hass-avocado's zijn van de bomen gevallen. Dat fruit is nu niet meer exporteerbaar, maar sommige avocado’s zijn nog steeds van goede kwaliteit en zouden hun weg naar de lokale markt kunnen vinden. Er zijn ook wat bomen geheel of gedeeltelijk afgebroken of zelfs ontworteld door de storm. De impact op de kosten en volumes daarvan blijft echter beperkt, want het gaat vooral om jonge bomen."

De storm was het hevigst in de regio Larache, het centrum van de avocadoteelt in Marokko. De wind bereikte er een snelheid van 106 kilometer per uur.

El Achkar stelt gerust: "Ondanks de verliezen blijven onze voorspellingen voor het seizoen zeer optimistisch. Ook met dit verlies liggen we nog steeds op koers om een historisch exportniveau te halen, dankzij de grote sprong voorwaarts die de teelt dit seizoen heeft gemaakt. Ook de vraag blijft sterk. De storm heeft de markt niet dooreengeschud. We staan in contact met onze klanten en hebben hen verzekerd dat hun bestellingen zonder enige annulering geleverd zullen worden."

Zal de lagere beschikbaarheid de prijzen doen stijgen? El Achkar: "Er is momenteel voldoende aanbod op de markt, met aanvoer vanuit Colombia en Mexico. De markt is verzadigd met maten 22 tot en met 28 en de prijzen beginnen zelfs te dalen. Prijzen voor maten 12 tot en met 20, de troef van de Marokkaanse teelt, blijven ondanks de storm zeer goed en kunnen stijgen als de vraag weer aantrekt. Ook op de lokale Marokkaanse markt blijven de prijzen stabiel."

Voor meer informatie:
Abdelmoumen El Achkar
Ecomac
Tel: +212 661-085166 (Marokko)
[email protected]

Publicatiedatum: