Een maand geleden is het Spaanse seizoen van de avocadorassen met gladde schil begonnen. Ook dit jaar zijn de verkoopresultaten meer dan goed. "De prijzen zijn vrij hoog", bevestigt Emilio Tejerina van Frutas Tejerina. "De opbrengst is normaal, want er zijn minder problemen dan bij Hass. Het zijn vroegere rassen, waarvan de bloei niet is tegengevallen. Maar uiteraard zijn er ook teeltbedrijven die door de waterproblematiek minder volumes beschikbaar hebben."
"Eind september zijn we gestart met Bacon. Dat is een ras dat steeds meer gewaardeerd wordt op de markt en een zeer stabiele opbrengst laat zien. Over het algemeen is er geen grote nieuwe aanplant van in Spanje. Bacon wordt vooral in Oost-Europa geconsumeerd, in landen als Polen, Litouwen, Griekenland, Roemenië en Bulgarije, waar de vraag naar greenskins redelijk hoog is en nog elk jaar toeneemt."
"Na Bacon komt Fuerte, dat in Spanje een bredere consumentenbasis heeft. Toch zal ook Fuerte vooral geëxporteerd worden, wat over het algemeen leidt tot interessantere prijzen. Dit jaar valt op dat Israël, een grote producent van deze avocadorassen met gladde schil, als gevolg van het conflict minder volumes op de markt brengt. Ook daardoor blijven de prijzen op een goed niveau."
Hogere cherimoyaprijzen nog steeds zeer toegankelijk voor consument
Het Hass seizoen zal dit jaar vanwege het weer iets eerder beginnen, al over 2-3 weken. "We gaan pas van start wanneer de avocado's het optimale drogestofgehalte bereiken." Ondertussen blijft in de provincie Granada de oogst van cherimoya’s doorgaan, een fruitsoort die er mede voor zorgt dat er nagenoeg jaarrond beschikbaarheid is van tropisch fruit van Andalusische bodem.
"Toen de oogstpiek voorbij was, vertaalde de afname van het aanbod zich naar een stijging van de prijzen. Die zijn nu veel interessanter voor de telers en blijven tegelijkertijd zeer toegankelijk voor de consument. Vergeleken met andere grote fruitsoorten in het duurdere segment, blijft cherimoya rond de
€ 2-3 per kilo verkocht worden", vertelt Emilio.
"In november daalt de opbrengst en eind december/begin januari zal nog maar 5-10% van de septembervolumes geoogst worden. Dit jaar is niet goed geweest. De prijs lag 30-40 cent per kilo lager dan in andere seizoenen. Door de warmte rijpte het fruit immers te snel, wat zorgde voor een concentratie van het aanbod. Die ‘extra’ kilo’s in september zullen later in het seizoen ontbreken."
De situatie was dit jaar evenwel uitzonderlijk. Het is een gevolg van de hitte, met temperaturen in juli en augustus in de provincie Granada die gemiddeld 2,3 graden boven de referentiewaarden lagen, zo blijkt uit gegevens van Spaanse weerdienst Aemet. "De cherimoyamarkt is over het algemeen zeer stabiel, omdat ze op een gecontroleerde manier is gegroeid. Dit jaar is het niet altijd even goed gegaan, maar ik twijfel ik er niet aan dat de cherimoya een grote toekomst blijft hebben."
In januari, wanneer de oogst van cherimoya’s afneemt, is het de beurt aan een ander tropisch product in de provincie Granada, vertelt Emilio Tejerina. "Dan begint het seizoen van het suikerriet, feitelijk de oudste tropische teelt in de provincie. De oogst eindigt in de maand mei."
Voor meer informatie:
Frutas Tejerina
C/ Cantarranas 4
14613 El Varadero (Motril - Granada) - Spanje
Tel: +34 958 605 150
[email protected]
https://frutastejerina.com